IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
好多order 會set minimum 可以係幾百k or more
試下一路加小小價加上去
一係就set good till cancel 等運到
不過cs 有得睇對方minimum 但食小小價同小d choose
百萬富翁
提款收續費出HKD用local transfer收HKD8, 用wire transfer收HKD95, 係咪set錯咗?

唔收charge要10k 10k咁fps?
local transfer應該唔係用fps, 相信係CHATS, 限額冇10K咁少
我想問點解有人D 話ib 轉yen 去citi 就要收手續費,但係有D 又唔洗。

關唔關金額事
應該係睇收款銀行?
請教下 非PI買到國債以外債券? 成交活躍?
每個月得一次免費
咁可能有啲人成日都 withdraw 卦
想問吓早兩日喺IB轉咗啲yen去citi,琴日收到IB notification話個withdrawal is processed,依家睇到IB啲yen係冇咗,但我喺citi個app未見到我啲yen,係咪要等吓先會有?
非PI都買到corp bond, 但係投資級別又有5厘以上既唔多, 扣除埋啲金融機構要200K起跳既選擇更少, 普遍成交唔活躍兼spread 好闊(以YTM計差不多有0.5厘)

我原本打算分散投資買20隻5厘以上既投資級別公司債, 預佢爆一隻都唔使輸, 點知一半都買唔到
點會無jpm, ms,c,amt,老麥,仲有好多
我出100000yen,citi暫時未睇到,但我睇transaction status見到citi話要收4000yen 明明睇過啲人話日本中轉嗰邊唔收
大野Yield 同treasury接近一樣/仲小又小成交
搞咁多做乜
我有條兩年半Morgan stanley 5.1x
不過5.1既話去富邦開條1年定期一樣rate咁所以無理佢.
要高息我會玩Preferred stock
C我買到, MS見過但嗰時yield唔靚冇買, JPM同老麥我search極都揾唔到, 有冇CUSIP?
打jpm mcd 搵 揀債券
唔該師兄, 原來tws個bond scanner有search limit, yield低排得太後filter唔到出嚟
有冇人試過IB bank electronic transfer 方法提款?要幾耐時間?我等咗一日啲錢都未到,唔通真係好似IB講,要等二日?
上兩次ib ,hkd出hsbc由襟制到收到t+2
謝謝,如果用wire transfer 好快,只要三個鐘,不過一個月只有一次免費,諗唔到bank electronic transfer 要咁耐
第一次係ib唱咗10000蚊港紙嘅yen 之後提咗款去香港hsbc
想問點解佢依家話我-10000hkd (做空緊)
唔係好明 係咪代表我要平返倉

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞