IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
你要出外幣(即係個 app 無得揀果啲)先要
話說review data
有一項係do u hv Tax Identification Number??tin 既野
係咪答no ,not require就得
有無得睇由指定日期去指定日期既nav 數?連nav 曲線走勢圖果種
想知+1
填你嘅身份證號碼
請問‘’buying power‘’係咪指最盡可以用到嘅購買力,即係例如我account有1萬cash,buying power係10萬,用到盡嘅話就係借孖展9萬嘅意思?
如果孖展只係買stock/etf,有冇話跌到幾多成就會俾佢強制賣出?
想問點樣喺IB到做借日圓》沽日圓》買美元
usd jpy
直接buy USD 就得
唔該先
但佢顯示「Order increases leveraged FX position」
Reject咗我個order
其實leverage可以係我本金幾多倍?
唱Yen係咪都係IB最抵?
yes 如果你揾到平過ib 麻煩講聲
賣美股應該係收美金, 要港紙你要自己唱番
唔係喎, 我 base currency 係HKD, 賣美股佢真係俾番美金我喎.
成40 蚊 手續費
賣股票喎, 使乜唱定, 反而如果買美股唔夠美金在 account , 佢會當你借孖展, 直到唱番美金為止
要換好撚柒多收40佣喎
我窮撚換外幣未試過多過2u一次
請問如果
cash balance已經負緊34K USD
Excess liquidity仲有60K USD

可唔可以係IB借100萬HKD買GBP
GBP會放返係IB唔郁

有無辦法可以睇到excess liquidity個impact
學術問題求指教: 依家fed rate3%, 但我喺ib見US-T 1 month yield around2.5%, 點解低過fed rate嘅?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞