IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
成件事係睇你間行匯美洗唔洗收費or 收幾多
Ib換錢around 平出面1%up
有冇出到 我出EUR去Citi 歐洲Citi收左
請問在ib唱左yen,跟住射返去香港Citibank, 係咪都可以第二日到帳?
想請教下,我開咗一個存款request,但因為金額唔同咗想取消,但發現無取消掣(我記得以前有),於是開另一個存款request。
咁我係咪可以照用銀行過數?係咪會根據返我個存款金額嚟對返個request?
我唱左yen 之後想禁錢 但幾日都show 0 蚊 cash available 正常要等幾多日?

同埋想問如果ib to hsbc one(經日本hsbc) 收唔收手續費
如果星期六日㩒
咁可能要等下

唔收
有冇人試過FIRST TRADE ACH轉錢去IBKR?
Thanks
想問下ib withdraw錢,係咪每個月一次free唔限額?
https://www.interactivebrokers.com.hk/cn/index.php?f=14718
IBKR allows one free withdrawal request per calendar month. After the first withdrawal (of any kind), IBKR will charge the fees listed below for any subsequent withdrawal:

佢係咁講
入美金去IB要.wire 佢美國個citi bank a/c
HSBC wire $50
CITI $0
最後我射美金入.CITI再wire IB.美國. $0
thx ching我都係睇到佢咁講,不過第一次draw錢
我都係拎過兩次
仲要隔左好耐
本身入錢拎錢都係用HKD,呢排想換d yen
咁IB提取yen,需唔需要先入過yen落IB開通/認証
銀行戶口號碼係多貨幣戶口
唔洗入yen , 但係要認証

其中一種認証要入錢
IBHK 出 EUR 去HSBC UK無收行SEPA 再global transfer囉
自己撳入去withdrawal 個度,如果可以自己隨便加JPY withdrawal 即係可以,如果唔係會有提示訊息叫你去做簽名認證一係上金鐘Office,一係寄支票再簽一張form
😭😭don’t have HSBC Uk
即刻申請返一個,網上撳幾下就得,我自己三四日就開到
HSBC UK Global Money 換少量外幣好好用,rate大約同Google / Yahoo 差0.3% 左右,再global transfer 返香港 一萬蚊美金樓下冇得輸,IB 又要唔知使唔使中間行,多過一次又要收手續費
愛你 600蚊歐收左17歐 心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞