IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
話說最近個web portal期權鏈冇咗接日字估算嘅P&L 表,好唔慣

定大家都唔用web portal 而係用desktop terminal?
入完HKD之後,我會係入面買USD先再買美股
如果唔咁做直接買美股,好似會變左做IB借USD俾你
有無人知用ib換EUR再射去hsbc hk外幣戶口收唔收手續費?

想問下點解會寧寧舍舍得aud.hkd 會吉咗?
但其他forex 又有嘢睇

想hkd 換 aud
唔知點解convert 唔到
之前明明做到
轉usd佢成日po一個話唔夠錢嘅嘢?
如果唔趕既等到星期一先換啦
六日假期個匯率好閪
星期六日交易到既咩?
可以,但係唔係市場價
好似私人同你換咁
個價勁西
Ib sd左email黎叫我upload住址證明
但係我登入左之後冇一欄係比我upload住址證明
淨係得入錢,verify電話,verify簽名,verify身份證
知唔知應該去邊度upload
Login ib app
右下角menu
左上角account
中間下方account management
Profile information
就咁行上去同佢講簽名????
有無人試過 用 ftx pro / bitfinex TT 入金入IB
reception會直接俾張form你簽個名
佢會拎埋張身分證去影印副本 之後就走得
上次朝早去 5分鐘都唔使就走得
一㩒profile information就force logout
IB出日㘣去Citibank,揀唔到啱既收款銀行?
Swift code試過CITIHKAX得HKD,唔係收JPY既。
JPY佢就比左花旗日本分行比我...

有冇人知點出日圓去花旗?
似未開到戶口
如果你轉日円去citi hk, 呢個citi jp 係ib平時會用既中轉行,你入啱你自己個收款個account number 同 branch code就得,ib會對啱名先轉到數
正數=你收錢
負數=你畀錢
Margin account 可以,但都要有一定嘅資金/股票等等
唔好換曬,留番20 hkd 做手續費
知唔知如果問IB借貨(naked short call後)會有咩費用產生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞