IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
日本何得何能可以加息
如果你有樓擔心下香港加息先啦
咪玩嘢,想transfer 返去Citibank 做美元定期呀。
聽人講過買美國國債好過做定期,有冇ching 喺IN 買美債呀?
可以係tws 度開scanner 揀treasuries 度慢慢搵

再唔係既可以揀treasury bond ETF eg:SHV(愈長年期小心加息週期賺息蝕價)
上面未cap咗圖囉,收幾多返嚟俾一半你,俾完你係唔係1:1呀
通過檢查您的財務信息、交易經驗和投資目標,我們認定您的賬戶U****已不再滿足在IBKR交易期權的要求,因此移除了您的期權交易功能和許可。

如果賬戶中還有未平倉的期權倉位,您可以對其進行平倉。但您將無法再開立新的倉位,除非重新獲批交易期權。

係咪美國改左例?
IB 幾時結算利息架? 過左幾萬美元去IB 兩星期,又唔見個結餘有郁過
出金一定要上去簽名?
好似月結
想問有冇人試過買股票之後有幾十蚊negative cash position,會唔會有影響?會唔會被收息?大家點處理
點解我一直都係買正股 無啦啦IB會warn我清算警告
Referral朋友佢放78000我先有佣?
係唔係扣cash交月費或streaming
入金囉,免費
否則賣1股,佣金0.35up
market data subscription 符合commission要求
幾時會waive翻錢落戶口?
買賣先計 commission
Subscription點會係 commission呢
我講緊做trade夾埋夠commission可以waive subscription fee
你係咪理解錯啲咩

Subscription 點樣乎合要求
係commission乎合waive subscription fee requirement
無,除非你係professional
都係一個月,自己睇下statement啦
做過咩嚟?
意思即係話8月嘅fee會係9月waive翻?我睇8月statement 見佢扣咗錢但未waive
我咪話講緊做trade嘅commission 符合waive fee嘅要求
從來冇話subscription fee 會當係commission
好心你聽吓人哋講嘢先啦
我問問題你一味講第樣嘢
咁不如唔好浪費時間答
佢係先扣,IB都要睇你下個月係咪夠數先會退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞