IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
債券到期但唔見有息派
有冇人知邊到有得睇
想開bond嘅permission 但係等左成個星期都仲係pending
做左quiz未
已經填過d資產資料 仲有另一個quiz?
有冇人知出ib hk 出EUR去hsbc hk中轉行收唔收手續費?
美股IB開DRIP係咪都要比息? (網上見到有D好似唔洗比, 不過唔係IB)

BND/TLT呢D BOND ETF係咪可退息稅?
想問問而家仲有冇每月首次免手續費提款?
早幾日電匯美元走見佢有收些少 charge
statement睇interest個欄
日日都有計息, 但係幾時reverse
債券息唔係日日計,公司債多數半年派一次,派之前IB有message通知個rate,派咗就响monthly statement睇到條bond coupon payment嘅entry, 唔係睇daily statement嘅interest accrual.
我果陣有個quiz問你bond concept, 做埋先批
兌錢人佢要收2美元或同等價值基礎貨幣手續費,
係咪即係戶口有美元就扣美元,否則就扣基礎貨幣,兩樣都無就兌唔到?
兩樣都冇點樣唱錢
笠個頭套就撳到, 好似係
即係例如我基礎貨幣係港幣,戶口得英磅,係咪無得將英磅當手續費咁扣?一定要入美元或港幣畀佢扣?
未試過 但應該係當FX咁樣照扣你對應 2美金價值 ?
港紙换 yen
扣港紙

但係 響 撳yen 筆錢度扣
搞到撳唔足錢
Preview 會寫你最得有幾多
個數字一定有出入
我又冇覺,我用限價盤落
想請問下有無得限個兌率自動兌其他貨幣?
冇話自動唔自動
點都要你自己set個盤等佢到價執行

For example
USD.JPY
你想到150就小小地買用25,000 usd 買入jpy
你可以set 定個GTC盤

set 個賣出25,000 usd
限價set :150
有效日期 set :取消前有效

咁usd對jpy升到150佢就用150同你賣出usd轉做jpy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞