IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
休市點交易
外幣又唔一定要市場
儲備都過到

香港休市, 都總有地方未收
https://www.oanda.com/bvi-ft/lab-education/forex/weekend/
星期六日一般黎講應該都唔得
要玩咁偏得IG
世界各國的外匯交易市場會陸續開始運作,因此可以24小時進行交易。但更嚴謹來看,外國的匯兌市場週六週日也持續在運作。
想知有咩公司可以俾散戶兌到外幣(金額唔大),又可以開24/7同埋嗰rate同IB差唔多
洗黑錢?
等兩日要死?

星期六日交易得你都唔好預好價
金額唔大
應該唔洗咁 care 個 rate?
咩原因要星六日換外幣
見上邊講到 好似有公司好過IB咁又話可以24/7 問下姐

好似真係可以set交易時間以外時間交易
想問2個TWS問題

1) 個order confirmation畫面可唔可以較到futures唔出黎 其他時候出黎?
玩期佢會阻慢左我手速 但玩股/option時睇清個margin好重要

2) 如果我有一個calendar spread 前面果張過左期 後面果張會變成點?變番單獨一張?
想問點整走
我兌左外幣之後負左美金但我有美金揸手 係咪計緊我息
應該點整走佢定理論上我要還左d美金先ok

有無keyword關於呢d操作
我都係send message問
負美金佢正路都會計你息
新手想請教下
我入錢去IBHK, 之前開戶時save左citi hk做銀行
而家想再入錢, 變左wire?
我用citi hk轉數去IBHK之後, 洗唔洗係IBHK填返幾多錢同埋reference number?
想沽英鎊
係咪GBP.HKD個到 sell就係
想請教下,出美金去citibank美金戶口
有冇人試過比佢扣錢 扣左$13
請問有冇人試過ibhk提取日元去hsbc hk account?
個中轉行係hsbc japan, 佢收唔收中轉費?如果收又會收幾多錢?
請問有冇人試過ibhk提取日元去hsbc hk account?
個中轉行係hsbc japan, 佢收唔收中轉費?如果收又會收幾多錢?
6月頭試左
過200萬 收齊200 萬

但係我有問hsbc 比swift code
正常
thank you ching
咁我都試下
睇黎hsbc hk 個swift code 無論入咩國貨幣都係
HSBCHKHHHKH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞