IB用家討論區 (6)

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
Nake 即係冇貨,冇貨冇借貨唔洗利息
佢講借貨應該係想問exercise之後嘅事
Nake係指佢冇貨,到價俾貨係用現金買貨俾人,冇借錢所以冇利息
如果個倉有其他嘢抵押,容許借錢負現金,就要俾息
借貨係short股票,負position,要俾息
Nake short call係冇借任何嘢
我次次naked short call入價到期俾完貨人地之後,都係負position㗎喎
負position之後咪要俾利息
你係咪唔夠現金買貨,所以負position
呢啲玩命嘢我未試過
佢問Nake short call,基本係冇費用嘅,入唔入價係兩個情況,佢可以到期前close or roll,乜都唔使借
夠現金呀
我都認同naked short call唔洗利息,只係exercise之後變負position就要利息
想唱加紙
Search CAD. HKD
點知有兩個,CFD & Forex, 應該揀邊個去buy
cad.hkd
咁請問下面兩個係咩黎
Forex啊 外匯啊 Foreign exchange
唔識投資想問下外匯同唱錢其實係咪同一樣野?
咁CFD係咩

CFD係差價合約 同人玩合約買賣 唔會現貨交割
Referral Link啲傭金幾時會收到
俾人exercise咪負position, ib唔會幫你買貨, 淨係借貨(假設個pool有貨俾你借
USD.JPY 賺息差有冇得諗?
有.現時可以做carry trade
但係如果日本加息就大鑊
yes
點㩒出黎
IB有個program話可以借貨畀人,我估啲息係要畀番持股者,不過唔知啲息點計啫
入a/c > reports > statement
琴日諗住試下rollover option(展期),但落左盤之後取消唔到,有無巴打知點解

琴日星期六喎
等到星期一就應該cancel 到
就係諗住趁休市試下㩒
有冇ching識set追蹤止賺?
我試過set追蹤限價,一到限價位就同我賣左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞