劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
我意思係示威活動可以試吓兩旗並舉,至於用邊隻旗就等之後再正式決定,但咁做起碼可以強調法統之餘,同時可以話畀人聽我地亦有自己既旗幟,其實我預之後都要改旗幟。
美國人鍾唔鍾意呢啲嘢我覺得唔使太介懷
美國領事館當刻夠舉緊彩虹旗
係咪對駐在國 e.g.卡塔爾/舊年阿富汗有利?
美國人鍾唔鍾意係得啖笑
對呢啲花邊嘢重視嘅話反而證明唔入流
歷史積分都慢慢纍積翻來
當然我用美國佬既論點其實就係想講
好多國家(唔單係美國)對於大英帝國都係有mixed feelings
包括未來對香港比較重要既日本,印度同越南
而另一方面英國都未必想你直接打住殖民地既旗幟
前宗主國支持一個前殖民地打住英國旗既分離主義運動
就好容易上身而且水洗都唔清
其實你見好多國際媒體報立法會個單野既時候
已經自己幫你censor左港英旗
其實signal已經好明顯
所以用住龍獅旗先係最好既做法,要改等之後再改
旗其實唔係畀香港人睇的
係畀國際社會睇的
龍獅旗一眼就望到recognizable
但而家用住龍獅旗亦係最好辦法,畢竟國際社會而家只係認得呢支旗,要改真係要等之後先有機會。
當然現階段財政軍事始終最緊要
但去到最後香港都係要國際承認
無國際承認就係好似羅德西亞
你就算打贏都要嘔翻出來
將自己label做民族自決運動遠遠係比支持殖民主義復辟係輿論上更加有利
我意思係等國際社會對藍白旗同龍獅旗有深刻印象,咁樣起碼幫藍白旗打好個底先。
我係唔反對龍獅旗
純粹係設計上比較難搞
例如將來小朋友想畫國旗或者外國人想聲援既時候
畫藍白兩間係容易好多
所以呢個世界多數國家都玩三色或者兩色旗係有原因
只係想話 美國人對於符號嘅重視同操控慾遠遠比想像中強
連卡塔爾同阿富汗都夠膽死掛彩虹旗
但美國人出嘅主意唔一定係咩好橋
好大機會都係當年「別了,司徒雷登」嘅水平
藍白實際上就係最接近龍獅同香港旗既顔色
實際上就係無左黃絲帶同紅色(共產黨)
黃色龍有少少暗地裏影射黃種人
我諗唔係黃色
所以兩旗並舉可以俾人一種傳承既意味,而且本身色調又接近
其實唔單係美國人
香港將來點樣處理殖民主義既遺產係一個好tricky既問題
宜家殖民主義變成左一個貶義詞既年代
香港係一個少數證明殖民主義有positve impacts既地方
但太高調戀殖就好容易激起國際社會既妒忌同反彈
所以我一路都話香港一個唔小心就好容易變成羅德西亞
幾好打都無用
咁龍獅旗都有簡化版

清帝國既顔色,同埋居民既膚色應該都有d關係
當然英國亦可以話代表royalty
https://lihkg.com/thread/3031417/page/1
最理解支那既確實係日本人
所以做新加坡我認為最好,反正已經返唔到殖民地時代
日本既東洋研究主要係研究中國
根據羅德西亞路徑
短期大政奉還係得嘅
將以前羅德西亞共和國/津巴布韋-羅德西亞視作叛亂-偽政權
三四個月重新還政於民
弊在係睇港獨保守派奪唔奪到權

總督制就無可能返生 無英國人肯管香港事務
甚至你可唔可以乞到個英國人做港督都成問題
加督澳督都係當地人 當地內閣大臣建議 唔係英國派過黎

不過制度上都有行得足同唔行得足之分
加拿大係最行得足 連加拿大樞密院都有
澳紐就行唔足 同共和國無咩分別
加拿大政府甚至仲用緊Her Majesty's Most Loyal Government 同英國差唔多
邊忽簡
龍獅旗無咗龍獅唔夠簡咩
你要畫美國旗都唔會畫曬50粒星星落去
真係畫到時就會好簡化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞