劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
我成日諗如果當年有個英國佬去其他地方嘅愛爾蘭社區搞事,佢重有冇命走返出嚟都未知,愛爾蘭人唔會咁得閒走去慢慢報警等當地警察拉個英國佬
藍白旗唔見、「香港獨立」旗就有好多,而且呢度嘅泛民唔排斥唔搞大台。(温哥華)
階級記憶已經模糊
當年陳浩南 古惑仔
仲係唔係好遙遠嘅事
香港輸出秩序能力薄弱 黑社會對好多人嚟講係創造秩序天花板 崇拜係好自然嘅事
就算你話崇洋都係老野英治薰陶下崇洋
但新一輩反authority figure又無受過英治統治
崇拜陳浩南同古惑仔最正常不過
5,60年代

香港好似有60萬三合會員
但係你一抬高
搞到佢自以為自己得米 主權在民 揸數話事堂主叔父
(支人)後患無窮

只有寬容嘅英帝國會收留1949以後鳩占鵲巢嘅滯港支人 (no offence to other freedom-loving Wuyue people, Chinese people)
英國人走咗,愛支病人再搞搞震,就會畀土著趕落海
隱秘慾望
Patten行過
英國人:Mr Governor
Patten:
印度人:Mr Governor
Patten:
生 番:Mr Governor
Patten:
熟 番:蔑士打嘉雲拿
Patten:

愛支病人:總督大人
彭定康:
食壞腦又一例子
Let's agree to disagree
完喇好嗎
俄羅斯下星期起可交易港股
https://lih.kg/3043211

華人:一朝得志 語無倫次
其實呢個反而唔係華人既通病,所有搞歐式民族發明既地方都係咁對舊帝國,但佢地偏偏會比帝國時期過得更慘,所以李光耀既存在係為咗港豬嗰種德匹下傾向,避免佢地死得更慘
李光耀係作為華人同滅亡嘅緩衝
公家同武家必須分開
公武合一就係身死國滅嘅先聲
華人支那嘅皇帝坐館過去、現在、未來都係咁
何況你班粵豬港豬武家個位掂唔掂都係未知
仲想染指公家
我反而覺得李光耀係屬於承先啟後既角色,係一種過渡,到佢死後坡華已經滅絕,取而代之既係新加坡人,雖然同殖民時期無得比,但總算確保新加坡既生存同未來。
黎巴嫩化同敘利亞化都係開新篇既時代,香港係少數族裔,南粵恐怕就係廣西班蠻族
坡華李光耀死後仲會返嚟的
華人點樣都係華人
坡華民主化嘅開始 就係新加坡嘅末日
台仔民主我都唔信 坡仔民主我一樣唔信
事實所有黃種人民主
韓台都係垃圾
得日本同蒙古比較穩定
韓台民主都係乘住軍政府解嚴 先會有幾屆好日子 咁搞法落去係會唔掂
絕對權力嘅君主制同民主制我睇法係一致
絕對權力無非就係一個黃種人換咗一千萬個黃種人
歷史上兩地既軍源都係佢地,某程度上佢地係攞番應得既位
難既啦,坡仔已經試過做主權者既滋味,而且佢老人家生前刻意壓低華人既主導地位,有班馬拉人同印度人制衡住,坡華好難惡出樣,尤其撞正全球反華潮,你可以話支性既存,但坡華實際已經冇生存既土壤
聽到乜嘢坐館話事真係打咗個冷震
老鼠上枱
彷彿聽到羽柴秀吉想逼天皇禪位做天皇
坡仔咪一樣係小黃人
台仔唔通cosplay下南島人
就唔係小黃人咩
而且我唔覺得坡豬會追求民主,佢地既社會形態支撐唔起呢樣嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞