劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
但加拿大反而係無繼續用紅船旗
當然呢個係同Quebec(Liberals主要根據地)想轉國旗有關係
泛民平時不斷report鄭垃都唔夠要用到燒山炮打鄭垃
真係愛國點會揀洋鬼子既聖約翰大學
明明1925年五卅慘案之後聖約翰大學啲愛國師生都走晒自己搞間光華大學出黎
Peace無咩好追求

從來只有強者話「我熱愛和平」
弱者有乜資格話「我熱愛和平」
嗰啲叫投降
就係港豬依家做緊嘅嘢
更加唔會有人參軍

國家就係為咗解決戰爭需要而產生
白色代表「港豬好熱愛和平」就得啖笑
港豬嘅「熱愛和平」
係人都知係咩嘅一回事
睇來英國準備要平權 2
https://lih.kg/xfsgdaX
#613 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

又係全世界欠咗末世港豬,而家已經有好多5+1玩太空人,我敢保證一平權就即刻會有一大班人回流,靜係睇移民group班人就知,英國人唯一錯既係為咗人道需要,留咗走盞位俾港豬
港豬熱愛和平,係咪賣人數錢嗰種
立Dee今鋪有福了
上等人係咁
總係希望俾下等人一個機會
可惜把握住既人少之又少
其實班人做好啲既話,喺香港最壞既情況起碼可以爭取到援助,但佢地太自私,靜係想封艇算數,好彩有香港民族,唔係既話佢地通通要俾人送去盧旺達
港豬版本嘅熱愛和平
=熱愛sir this way

有分別咩?
冇,一樣係咁,不過末世港豬閪成咁,sir都未必想嚟
近之則不遜,遠之則怨
union jack參考澳紐
如果想行總理制甚至同加拿大咁冇union jack亦無不可
總理制係咩?西敏制?
其實集中營先係佢地最好既歸宿,慶幸佢地接唔到民族發明支大旗
西敏制同內閣制或者法蘭西/蘇維埃委員會制太似,排除習慣法司法影響
法蘭西憲法委員會仲有包括2個前總統的釋法權
雖然唔知旗同國體有咩關係

但講完旗之後講國體嘅話
英治遺產大 港督有權力
咁梗係「總督會同行政局」權力大比較好

但如果真係行民族國家 普選同港豬分享權力
咁西敏制會比較平衡
布政司權力就會比港督大

總統制同民族國家不能兼容
有冇人覺得鴉片戰爭係強盜行為?
https://lih.kg/3031200

港華完全信奉教科書嗰套史觀
咁向來無論國家定其他組織
past president有say係好正常嘅事
無論係代主席主持儀式/會議
定諮詢會規會制
同睇黑幫電影d無權嘅叔父(non-executive director)係一樣
其實係senator制嘅變種
其實只有西敏制或法蘭西的半總統制
總統制好易變成獨裁者hijack 咗個政府
軍事同貨幣的同盟決定上層建築
半總統制係無咩必要

港督權力大係因為唔係民族國家 合法性取決於君主同君主留落嚟嘅憲制 (英皇制誥等)

普選產生嘅總統 經國民主權授權而唔變型 得美國一例
咁自然西敏制安全指數係高好多
何況西敏制係間接選舉
我從來唔覺得國家層面上直接選舉對港豬係福音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞