劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
1910-30年代係當時中華民國人算叫思想開放時期, 點同蚑那搞運動式的不斷SM後的蚑那人比
講到尾都係face of hong kong reputation 問題
齋藍白
花都多餘
我求腦燒用38字粗口屌鳩垃粉,一世折墮天煞剋星誅連家族永不翻身
可唔可以講多少少兩者同香港之間嘅利害關係?
你估下內山昂輝有冇份
主要係印度帝國同印支帝國之後會有衝突,越南會試圖喺南支扶植勢力,印度會嘗試利用香港去制衡印支帝國喺南支既擴張,加上香港本身有一班少數族裔喺度,變咗彼此有聯繫。至於澳洲好簡單,佢係英國喺遠東既代理人,香港同英聯邦有歷史淵源,而且位處南海正北方,對維繫南海航行自由有一定重要性。
故啟敢
佢老人家肯定有份,齋負皮唔留言,一陣又屈我地喺度圍爐
其實經歷商團事變班人反而都叫見識過,佢地亦係省港大罷工嗰班仕紳其中之一
費拉左派有胡啟敢
費拉右派有黃世柒
唔夠24小時,已經差唔多去到300
呢個post大家都話港豬唔服管啦
所以要獨派壓過泛民,就要旨意已經立咗威望嘅人物來帶領,否則要等到下次運動出新人物
噉依家獨派大將
Edward Leung、陳浩天、游蕙禎困住喺香港。黃子悅軟禁緊。
羅37係泛民政棍。黃之鋒坐緊,周庭軟禁緊,而且未必係hardcore獨派。
陳家駒唔知去咗邊
梁繼平唔知點 佢有喺呢個泛民big tent入邊 https://hkdc.us/about/
Baggio好似冇同佢哋玩 自己搞咗個 https://twitter.com/HKLibCoalition
李東昇喺德國好似冇聲氣
黃台仰喺德國好積極下,感覺有d希望
鄭文傑喺英國好似都好積極下
仲有好多青政、眾志嘅喺香港坐緊嘅就唔逐個列啦

有冇數漏
結論:睇怕係唯有指望梁繼平、Baggio、黃台仰、鄭文傑。
獨派仲有Glacier Kwong,喺德國,都幾活躍
其實好多British Overseas Territories都Blue Ensign 睇唔到有咩理由要非轉不可
但如果一定要用兩色旗嘅話
Freedom同Peace係多餘
深藍代表海洋
白色代表香港 係香港徽章下面嘅白底

我覺得以後可以試下兩旗並舉,等大家都知港英旗同藍白旗一樣都係香港既旗
立咗國 民族國家化先算
現階段連國家都未有
梗係先強調法統
龍獅旗一眼就望到

仲有雅各賓巴話共和黨人見到龍獅旗覺得不悅係因為佢係美國人
本身就有肢解各大帝國 化費無數人力物力肢解大英帝國嘅野心
唔高興而「覺得奇怪」係好自然反應
自然唔願意見到大英帝國返生 招魂
但係咪對香港有利就兩計
我覺得並唔係咁
龍獅旗現階段係比無歷史積分嘅藍白旗更有利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞