劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
英國玩文字遊戲都係最頂級
英國唔講明BNO係比香港人嘅禮物
97前唔攞就冇喇
所以你明知1962act係限制亞非殖民地移民,但你絕對入唔到佢數
老燒:鄭垃你居然用中華民國嘅劍來斬中國香港人?言論自由冇啦冇啦
香港嘅司唔係中國嘅司
香港嘅司係人 晚清以嚟用法好多
比如大清海關總稅務司赫德

司同道用法係差唔多
正如香港有撫華道(Protector of Chinese) 有布政司
司、道喺呢度都係衙門名變做人名

香港部門主管叫司嘅用法已經好耐
有一百幾十年歷史
建議沿用返呢種地方特色
十幾廿年前係都市日報睇過篇文章,講印度同巴基斯坦兩個環境文化差唔多既國家,點解獨立之後印度發展好過巴基斯坦,佢話其中一個理由係印度行議會制而巴基斯坦行總統制,議會制較易平衡各方勢力
其實我覺得佢算好,如果佢喺62年度落限期,你都吹佢唔漲,而呢個亦係連登仔心心念念既澳門模式
李鵬飛生前諗既自由黨永遠執政就係咁意思
蘇彝士運河危機之後
英國殖民地點都會解體
所以先要拆開
英國唔比BNO過97後都可以用都得
蘇彝士運河危機之後
英國殖民地點都會解體
所以先要拆開
歐洲同美洲英國殖民地都係BDTC
非洲Windrush generation就冇了
亞洲BOC同BNO
冇錯,不過97前班人一樣都係冇,所以英國先叫加澳接濟埋97前啲人,算係唔話得
其實係反映英國人當時Eurocentric, 呢個亦係事實, 歐洲國家自然關心歐洲事務多D

無論係1962 act , 1968 act ,1971 act ,都係為了加入歐洲經濟共同體(英語:European Economic Community;簡稱:EEC)的準備
來源係噉吖嘛 用司/司署就顯得太低級啦嘛 日本人都用省+大臣啦,對應支那古代三省六部 https://ja.wikipedia.org/wiki/省#行政機関
開埠頭幾十年嗰陣d師爺應該係用返廣州府都有嘅嘢來對應譯 廣州有廣東布政使司、按察使司……
府、司係地方嘅最高級嘅官署,喺中央政府係低過部一級嘅架構,依家支那、台灣都仲係噉架。到時你出去見人咪笑死,人哋d部長、大臣見你乜乜司。

而我覺得最好嘅做法就係拋棄支那官職衍生嘅名,改一套英式/粵式嘅名
要用返支文叫法,無可避免應該用返相稱等級嘅官職,到時盞搞出好似「泰國大理院」呢d名堂,仲不如另起爐灶

講開又講,君主制先可以用「臣」,所以如果唔係歸英總督制個話,d部長索性叫「堂主」啦
特首改稱執政官
符合城邦政治傳統
我個人認為星加坡有班印度人、Malays平衡返「華人」,對於佢哋社會進步好大作用。尤其是印度人,文化上天生直接對接英美,跳過晒東亞儒家文化圈d「傳統」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞