劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
憲法解釋權 立憲法修正案
呢兩樣嘢係美國嘢
係三權分立視角下嘅產物

指望憲法法院幫你釋法
一班guardians of the constitution
本身就同伊朗由毛拉組成嘅專家會議一樣 或者人大釋法
不倫不類
本身Parliamentary sovereignty 就係唔需要Guardian of constitution, 你的意思係想議會享有係行政機關同司法機關以上的絕對主權
仲有一樣嘢
人大嘅釋法權同加拿大嘅違憲審查權
本身係針對地方
簡單嚟講係上級法院對下級法院嘅約束
就中央而言
人大同西敏制都係議會至上
因為議會先係國民主權嘅化身
法官不過係工具
算吧啦, 我係唔buy 香港行議會主權的, 因為對香港政治議會文化傳統0信心
寧願行制憲會議setup基本法
未知有咩勢力當權就傾政制有咩意義
事實打完仗再傾都唔遲

本來就無咩行政機關、司法機關
行政官員同司法官員都係成就國會嘅意志ok?

要對抗 你不如行美制?
係香港過往 英聯邦嚟嘅普通法法官擔當對抗支那特區政府畸型角色太耐
本身係特定時空下嘅特定產物
本身無咁的
都係個句, 打嬴仗先再傾都唔太遲
本身就無咩意思 就係吹水野
咁我都希望自己民族優秀啲既
呢班人可以發明到啲咩民族出嚟,大家都心知肚明
旅行證件呢個講法好似係港豬自己講起先,而家又話係英國人既錯
我係支持新加坡賺多啲陰質錢既
再一次證明做"知道份子"9up出文係一件幾咁廉價嘅事情
To be fair 當時TVB電視廣告係講旅行證件, 呢個係事實
所以都係要靠自己
佢地只係原料 唔係民族既核心
英國係四權分立
與其話英國N權分立
不如話英國議會係三個部份組成
君主 (Queen-in-Parliament) 貴族 同平民
踏破關中出四方
華夏已遭赤共亡
無法矯枉的鬼角落
我教育文明倫理
港奸再誣衊我
忘掉地獄的火有多燙

城邦會戰勝歸來
城邦會戰勝歸來
頌讚自治神聖威四海
用怨恨才同仇敵慨
香港會勇武起來
講普世 保不住世代
值得一提就係基本法起草個時
民主派李柱銘同支共係共同認爲香港應該行類似美式既憲法制度
對於支共來講就係因爲總統可以對應總督既權力,確保行政主導
而民主派就希望美式分權可以制衡港督
所以基本法先有特首可以解散立法會重新選舉呢類美式設計

支共最驚既反而係政黨政治,即係英國西敏制,
港督完全由立法會產生呢樣野一來支共就直接ban左
反而民主派無繼續堅持,而係順住條路希望搞美式分權,
希望透過取得立法會大多數來制衡港督
結果就係香港宜家似總統制但就更爲偏袒行政機構
變成三不像
阿姨最新個期其實都講左
美式分權既結果就係導致美國無一個主權者既出現
而歐陸民族國家包括唔太歐陸既英國,行立法至上既制度,
都有一個明顯既主權者即係國會,
香港建國之後唔可以無主權者,
而且最好係立法機構可以同行政機構步伐一致,
美式民主由總統同國會互相制衡既呢個制度,
適合美國但唔適合香港,
但香港可以參考美國兩院制,立法會變元老院,區議會變眾議院,
呢個制度會比較似英國18-19世紀上議院包攬大部分權力
再慢慢放權比下議院,確保香港人可以慢慢學習點樣使用政治權力
唔會一來就因爲立法至上而導致各種短期内閣輪替
垃圾會設計一開始就預咗民主派唔會大多數, 呢樣我懷疑係中英密約
但李柱銘當時堅持基本法第50條可以見到
民主黨唔知點解當時係覺得自己會控制到立法會多數
所以先要堅持如果特首無辦法令立法會通過財政預算案就必須解散立法會
呢個可能同當時大部分人預計特首可能無得普選
但之前立法會可以全面直選產生呢個預期有直接關係
花生!花生!

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞