劉仲敬對香港評論整合 (10)

1001 回覆
4 Like 11 Dislike
連pharmacy 都慘死係依套大學文科化之下
就見到腐蝕力幾大
正常狀態下 大學本身係會執笠 殺校
但美國係世界帝國
就產生咗唔會執笠 賣學位讀垃圾都圍到皮嘅現象

美國大學d business/sosci學位其實就係舊日嘅文憑工廠 第三世界假大學
雖然個樣正規好多 掛住老牌大學個名 廣為人所接受
但係係大學假大學化

連帶香港大學d business/sosci學位 讀美國顯學課程
都係呢種秩序嘅輸出一部分
因為academic position嗰份糧本身就唔係攞嚟畀你搵食

正如喇嘛廟無可能養得起咁多人做喇嘛
大家申領做喇嘛嗰份粥水補貼

好多國家都搞過滅佛 逼僧人還俗納税耕田
現代學術界滅佛係遲早嘅事
如果香港人口清空,仲邊度有「香港嘅法制同法制保障下嘅自由」?
「香港嘅法制同法制保障下嘅自由」依家已經冇咗架啦
保守d講,係2020國安法通過之後冇咗,激進d講,係19970701冇咗架啦。
只不過形勢未去到最極端,未去到人口清空咋

唔通人口清空之後,重新populate呢度嘅人,會摷返香港法例?人哋仲會同你599G?

香港價值對於香港人以外各個方面已經清零架啦。唯一唔符合嘅一方,係廣東。
今日呢個香港毀咗,並唔妨礙鬼佬同支那繼續互相做生意。
損失嘅只有廣東,如果乜都唔做個話,慢慢跌返去廣西同福建嘅水平。

星加坡同台灣,即使係好似釣魚台噉冇人口嘅荒地,外國勢力都唔會放棄。
瑞士如果人口清空,仲邊有瑞士城邦?仲唔畀法德奧瓜分咗?
香港人唔承擔自己嘅政治責任,由得政治真空畀人入主,結果就係今日,七百萬期貨死人,已經畀支那吞咗,自由冇咗啦。瑞士人打得咪有獨立瑞士囉。香港人外判政治責任,咪價值歸零囉。

香港已經係死物來架啦。而香港人繼續接受呢套中文、中華文化嘅教育,一定係絕大多數人都會畀支那同化,1950嘅上海同廣州就係版來架啦。鬼佬又可以連根拔返祖家。只有嗰d返祖家差過留喺香港(例如巴基斯坦、非洲難民),又唔肯支化嘅,先會掙扎架咋。

現實就喺眼前,你唔鍾意粵文化,由得d人支化,噉你成副身家就得返嗰幾萬唔會支化嘅香港人。
七百萬香港人有一百萬個葉劉咪得囉
香港英文教育從來都係上半層,未來肯定仲越縮越少
下半層你就直接放棄,送晒畀大支那思想
到時一街都普通話教育大嘅中小學生,外國勢力撤離咗,唔知你可以點比依家粵教中+外國勢力尚存嘅英屬香港殘骸更加容易鞏固自己利益啦
香港廣東話人口清空
只要有香港法制同法制保障下嘅自由 就會有新香港人
無論係新一批支那人 非洲回教徒
定係菲律賓基督徒
都會重現珠江河口嘅點石成金嘅奇蹟
會有黑人版菲律賓版李嘉誠要習近平叩頭
你廣東話人 粵文化 唔係非你不可 只係巧合
有自由先會有人口蕃盛
唔係有港豬先有自由
難聽唔難聽都好呢個係事實
你港豬亦唔係國之干城 自由嘅保障
論自由嘅保障
香港中華總商會秤一秤更係本港自由嘅保障
佢哋如果認同香港利益嘅,就唔使人說服都會自己搞事啦
吳光正一早試過啦
依家個個揸外國護照,人哋點解要留戀死地
呢個post大把人都係啦,廿年之內成就成唔成就認命,有d直頭提出移民建立新香港嗰d,本質咪就係有得走佬,點解搏命。

而我嘅出身唔同,註定我係一定搏命嘅,我唔可能好似你哋d人嘅諗法,可以移植香港去第個地方。
需要某種宗教改革 創造一種新型Hker社區 理想目標就梗係猶太人嘅教會噉啦
我親身經歷,香港人community都係太散。所以我除咗諗辦法搞活動聚自己人,我喺呢個post都有反複講,另外嘗試籠絡東南亞人,第日博借佢哋力反支,務求香港人free ride佢哋就算。
你前設嘅人口清空已經得啖笑
無絲毫討論價值
2019嘅香港人最多只有400萬
呢種2019mindset嘅香港人,你覺得2029、2047仲有幾多呢
百分之五嘅精英滅絕之後,你個文明已經玩完
如果唔係目前支那帝國陰影下
同帝國係你死我活嘅關係
我先唔會介意香港嘅領袖係講官話、tagalog定福建話
唔可能share乜嘢大粵係唯一出路
你以粵代港係企圖將香港變為同大粵掛鈎
呢點絕對係混淆視聽
加上香港人口清零呢種無可能發生嘅嘢危言聳聽
製造一個極端情況下自我宣佈勝利

只要自由
菲律賓基督徒 一樣都可以係我香港嘅後裔
就算唔用香港法例599G 唔用港督布政司
自由嘅地方 唔愁社稷不血食

不過你要論港督堂主孰輕孰重
咁當然係港督重
堂主最輕最可有可無
你講嘅嘢係無practical significance
不過theoretically我都可以同你玩兩轉
但基本上玩到呢步已經無意思
我都覺得自己唚氣

不過你死唔斷氣仲要攞d咩全港人死清光嚟拗大粵 我都真係眼冤
80年代果時成堆美國大學去日本開分校,不過果時日本政府企硬唔認果堆分校既學歷,結果到2000年代日本肯認海外大學日本分校學歷果時,日本只係執剩一間美國大學海外分校

咁講咪即係日本成功抵禦美國秩序輸出
南韓當年個高等教育就係學美國,全國三百幾間大學得十間係政府大學
睇下咩類型, 正常係要學stat/math, finance同理
不過關鍵係唔需要咁多研究者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞