[2022/23 #30]連登巴膠每天關心紅隧口狀況暨會展轉車客量(aka1M)專區

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
沙田落客算多 肯逼都上到
火炭站最大鑊 爆到仆街又無吉車起載
去港島北岸就係時間上太靚仔
同埋 今次黨鐵marketing真係做得好 大攪宣傳好多人都知火車過海
單論今朝既2班900(一班miss 一班座上客)
其實都肉眼可見地少左人
大概退到接近第五波高峰期個陣既客量
黨鐵今次搵軒公賣廣告
究竟有幾多年冇請過一線明星賣廣告
就算黨鐵唔宣傳啲霉睇都會洗腦式出新聞啦
新西會搭西鐵過海嘅一早搭咗
去中環嘅仍然去南昌轉車
唯一方便到嘅係尖東轉車嗰班人
新西影響最多都之前搭屯馬綫去紅磡轉301/104去灣仔果班客,
改為紅磡轉東鐵去會展站
對比屯鹿線 你就睇得出黨鐵今次marketing上係落足力去做 效果出到嚟相差好遠
有機會搶埋撘967x/969去金鐘嘅客,始終金鐘頭站兼且密
睇吓d魚點諗
要有位坐既好多都應該巴士見
始終而家紅磡轉返西鐵都冇位坐
發現而家會展站逆時針行車方向其實蝕咗個位
以前順時針可以用埋路邊
西鐵轉隧巴好貴,比我都東涌線,觀感快好多
東鐵有過境補貼根本不公平競爭
巴士真係等死
咁就難講,930系、934系、935系、936系、948系一直貴過鐵,返工都頂閘
咁本身上面呢堆線都有班唔近鐵既客頂住
加埋有部分地方 搭佢又真係快/方便過鐵
好似上環咁 搭東涌線又要行6-7分鐘到中環轉
上返地面行又冇意義 變咗同搭巴士差唔多
點解唔搭巴士一程過 仲要可以有位坐唔使迫
行李架雙輪椅撚客
北葵:936要兜荔枝角
荃灣:930x回程要入如心
我都話 香港大部分人搭得鐵多數就全程鐵去到果區附近再諗 邊會同你會展落車轉7xx 甚至新東人識唔識分7xx都係問題 養成咗習慣時間又唔差太遠嘅118算係輸最少
紅隧口少左好多人
火車個價一向收得算平
依家新東過海 基本上全部都平過巴士價 頭等價都唔係貴得過份 唔係火車過海都無留意到呢點
但681係冇塞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞