[2022/23 #30]連登巴膠每天關心紅隧口狀況暨會展轉車客量(aka1M)專區

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
咁914都仲有24
唔會衰得過914既
104唔入灣仔訓練池好過啦入境事務大樓後紅隧咪算
呢樣我唔會屌住黨鐵 新通車俾3-4星期執正
之後仲係咁情況就一定屌 甩班果卡真係嚴重留後
唔行鴻興道入紅隧有排塞喎
咁好心呢幾個禮拜就派多兩部喺沙田1/4台standby 啦
一係唔入港灣道
菲林明道右轉入鴻興道
灣仔碼頭加站
試完新野又會開始回流
不過今次優勢咁明顯 真心未必好多人回
一落車上電梯就到港島線快撚到痴線
fd onboard day 1 大學上車除左第9卡全紅,痴過西鐵
仲有金星自轉呢樣野要搞搞
無車,何來派車standby
914渡船角有班死忠,點都玩到一兩班頂閘,104真係無呢班人
何東樓出黎好快姐
今朝九點幾火炭站中間月台有一抽不載客吉車standby
914真係冇大家諗得咁差
佢又唔係停金星
佢如果跟603P 取消嘅祇有灣北兩站
今朝架V6B197@258P 屯門擺街過車
上咗後車企到觀塘又見返佢
大圍上車15分鐘金鐘落車 冇得輸
家長車 兩蚊黨 兩大惡勢力 專揀返工時間嚟阻頭阻勢
https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/30569/%e6%9d%b1%e9%90%b5%e7%b6%ab%e9%81%8e%e6%b5%b7%e6%ae%b5%e9%a6%96%e5%80%8b%e5%b7%a5%e4%bd%9c%e5%a4%a9%e3%80%80%e6%b8%85%e6%99%a8%e4%b9%98%e5%ae%a2%e4%b8%8d%e7%ae%97%e5%a4%9a/

東鐵過海段首個上班日 部分車站多人等車 乘客稱更方便:快約20分鐘
【有線新聞】東鐵綫過海段首個工作天早上運作暢順,部分車站多人等車。
在大圍站往金鐘方向月台,早上約8時多人排隊等候上車,大概兩至三分鐘一班車,有列車到站時,基本上所有乘客都成功上車。
不過車頭位置比較擠迫,迫到貼近車門,可能是因為這裏較接近通往屯馬綫月台的走廊、較多轉乘的乘客。螢幕顯示九卡車中有七卡,包括頭等車廂都非常擠迫。
早上8時繁忙時間,紅磡站往金鐘方向月台候車乘客不多,列車到站時沒有坐位,但仍然有很多站立空,乘客等一班車已可以成功上車。而在東鐵綫終點站金鐘多人下車,職員揮動格子旗幟示意列車可以關門及離開月台。
金鐘站四綫匯聚,很多乘客轉乘荃灣綫及港島綫,港鐵加派人手指示乘客轉車。張女士:「(覺得快了多少?)20分鐘,不用轉車,不用太辛苦。(有沒有覺得方便了?)方便了,若遇颱風下雨就更方便。(價錢上?)差不多。」
方女士:「平日要轉兩次車(快了多少?)快了很多,快了整整20分鐘,我剛才問了黃衣工作人員(如何轉車)不想走冤枉路,在九龍塘、旺角站等都是要走路。」
在紅隧過海巴士站往港島方向的人流,較以往明顯減少,即使早上繁忙時間,車站亦未見「打蛇餅」,不過部分巴士路線仍有人龍,有市民說目的地不近港鐵出口,搭巴士更方便。許先生:「我搭巴士相對較近,118一個站就到,港鐵反而行遠一點,我本身住紅磡、土瓜灣,到筲箕灣阿公岩那邊,可以不用坐地鐵。」
盧先生:「第一天很多人,天氣又不太好,應該很多人會坐。我的目的地不是直接去金鐘,去堅尼地城那邊,始終要轉來轉去巴士較方便,始終巴士有位坐。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞