[2022/23 #30]連登巴膠每天關心紅隧口狀況暨會展轉車客量(aka1M)專區

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
價錢牌唔靚
978遲早改兩繁
673 皮費平d
九巴想改673 做華明+執聯和墟+皇后山78a轉乘
經左錦英山先講野
觀塘綫無得過海,新界人被迫轉多次車仲要同班九東+將軍澳客係北角/鰂魚涌爭上港島綫
而家到東鐵過海直達金鐘,仲唔輪到我呢D新界人搶先一步霸左港島綫列車D位
118P嘅影響應該大過主線
平時康民街上落嘅客繼續搭118最快捷
但係返明報嗰邊搭788轉鐵應該好啲
From RTHK:

至晚上八時金鐘站近13萬人次出入 會展站近4萬人次

今日是港鐵東鐵綫過海段通車後首個工作天,傍晚放工繁忙時間,金鐘站的人流較多,東鐵綫月台不時站滿乘客。傍晚6時後,部分乘客要等多一班車才能上車,港鐵安排人手在站內手持指示牌,提醒乘客東鐵綫月台方向。有分別住在九龍塘及黃大仙的巿民,也選擇乘東鐵綫過海段回家,他們均指月台不算太擠迫,人流暢順。亦有巿民說,等車乘客很多。金鐘站荃灣綫往荃灣方向月台,繁忙時段人流大致暢順,有巿民表示,之前要兩三班車才能上車,今天一班車就能上車,人流較之前少約三分之一,亦有巿民覺得人流與平日相若。至於會展站,下午5時後,往上水方向月台不算太繁忙,亦有巿民參觀新車站。港鐵表示,東鐵綫今日整體運作暢順,截至晚上八時,金鐘站有12萬8900人次出入,紅磡站有8萬1200 人次,會展站共有超過 3萬9300名乘客人次。

已cut
你放心
第一城業主肯養就ok
柴斜唔118唔通780咩
柴東788/789 除非118P開下繁逆向 但唔計錢一定7系
有無人開注270A客量,頭站魚見轉火車無位坐肯唔肯碌到去九龍塘
本身都唔夠載,唔好嚟
我咁岩可以車駁車先做到
307非繁上車計40分鐘都到舊灣既 金鐘45分都搞掂
一程過又有位坐

2145紅隧口....除112 116 118仲有客等外 其他都全部清零了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞