[2022/23 #30]連登巴膠每天關心紅隧口狀況暨會展轉車客量(aka1M)專區

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
你上面講荃灣西我想話930X啫
馬鞍山都可以開P988嘅
點快 反方向都算
淨係渣華道都塞
而家P線都係得上下5班咋喎邊救到屎水咁多封塵A車呀
其實佢開多一班69C/269X就少一班人轉265M
又多條線畀人轉返天北 當重有位先
不過識咁諗就唔係鳩巴
厹:69C/269X車程長
要補水 不了
渣華道唔算太慢啦,不過太古返係快啲就真。
仲有天水/大欖運吉有限車,至多開枱底車。
條金巴利道日日嘔返晒出嚟
厹:欠人收車
現實:鳩巴而家唔肯幫人操線,撚有人揸車
其實269X祇係比265M長8公里
全程應該唔會耐過265M好多
屯鹿開通很興奮
果時旺角線都有回洗客
天北唔係265BM撚客班次
個個都0066
268X又唔夠車又疏車
269X只要開足車 邊會唔夠客
黨報啲角度真係...
火車過海影響到西旺同香旺線,難怪香港人好難跟黨走

http://paper.takungpao.com/resfile/PDF/20220517/PDF/a2_screen.pdf
東鐵過海迫爆 頭等車廂爭櫈坐
有乘客嫌人太多 盼勿一刀切縮巴士線

....略去唔關事部分...

紅Van「西旺線」客量料減半
香港鐵研總幹事黃弘曆表示,昨天在金鐘站觀察所見,人流雖多,亦出現市民 「搶位坐」情況,但需多觀察數天,始可分析市民乘車習慣具體改變。隨東鐵過海段通車,不少往來港九的紅色非專線小巴的客流量亦大受影響。有約25年歷史、來往西環至旺角的 「西旺線」 ,因旺角總站設在旺角東站附近,受影響最大。有司機透露自港島線西延後客量已大減,現東鐵過海段再通車,料客量再跌一半。至於來往香港仔至旺角的「香旺線」 ,該線發言人余小姐接受《大公報》訪問時表示,東鐵過海段通車後,料載客量減少三至四成, 「我哋最多時有18架紅Van,因疫情已縮至15架,嚟緊應該再縮。」 她希望政府提供協助,例如放寬紅Van可走屋邨及高速公路等,以加強競爭力。
如果係南韓金仔,一定推新86A行深旺道同新36A相反行,最多加個36A,86A互相免費轉乘
睇定線 P車做烏溪沙客對像係銀湖 迎海果班客
做唔到烏溪沙直出就無價值
西/香旺轉綠算啦
天水啲燈位,運吉會數每轉燈有幾多架車
我作呢條新86A係去完美孚同青山道之後直行昌華街轉入深旺道,再轉入就可以轉行荔枝角道南昌街,連87B都可以陰乾埋,肯X定多客過rpp條286

到時以昌華街之後計
86->原本青山道加石硤尾客
86C->原本青山道加長沙灣道客
新86A->深旺道荔枝角道南昌街客,順便陰乾87B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞