[2022/23 #30]連登巴膠每天關心紅隧口狀況暨會展轉車客量(aka1M)專區

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
紅隧口九龍方向望左陣

104 坐都坐唔滿
上星期都仲企到滿曬
112 116 118 都仲企到頂閘
101x 出e400 都坐唔滿窗口位
逼撚到咁會展都難上車
沙田區車程唔係真係咁耐
對位嘅追求唔係咁大
87D真係想人回流嘅同81C重組咗變直插恆耀先
即時金鐘2/4/7/9肯買車未?
182不嬲同182X聯合到站
祇不過以前就算係咁都坐得滿所以望落冇問題
以前紅磡轉最多等一班就有位好c伏
頭等預左金鐘坐滿 去到上水先收$40左右
大把人肯磅水
1841見到一部北行20A,目測車上唔超過5個人
位置:彌敦道/窩打老道交界
反而想知19號條20A有咩玩法
https://www.i-cable.com/新聞資訊/30651/對比東鐵綫隧巴一程過海%e3%80%80沙田至灣仔搭鐵快40分鐘/
2022年05月16日
記者上班繁忙時段搭東鐵過海 沙田往灣仔快隧巴約40分鐘
【有線新聞】東鐵綫可以一程過海,少了人選搭隧巴過海上班,究竟搭東鐵快隧巴多少呢?
沙田去華富的170號隧巴總站,正正在港鐵沙田站對開,記者在東鐵過海段通車前一星期的工作日,試搭去灣仔辦公室。
上星期二早上八時繁忙時間,170隧巴站頭有十多人排隊,20分鐘一班車,上到車大量空座位可選。東鐵過海段通車後同一時段搭火車,中間第五卡月台不多人等車,兩分多鐘一班,很快到。
上到九卡車迫到很密集,等大約一兩分鐘才開車,大約七分鐘抵達九龍;坐巴士,這個時候仍在沙田博康邨、秦石邨上客,巴士乘客布先生:「我不會坐東鐵,(為甚麼?)因為太多人沒位坐。」坐了八個站,20分鐘才到獅隧準備過九龍,不過慢車,過了窩打老道都暢順,到公主道近愛民邨開始塞車,行下又停下,由愛民邨到紅隧巴士站用了大約20分鐘。
當巴士要50分鐘才到紅磡、仍要慢車入紅隧之際,搭火車大約13分鐘到紅磡。她以往搭沙田隧巴過海:「快10至15分鐘左右,一般都較趕,難起床就搭港鐵。」
巴士的確慢好多,搭了超過一個小時才在銅鑼灣景隆街下車,記者回灣仔辦公室要行多三個街口、約七分鐘;搭東鐵沙田去會展站,18分鐘便下車,全程15.5元,還比巴士便宜3.3元,出閘後沿天橋同樣行七分鐘。最終大約用35分鐘回到灣仔謝斐道辦公室,比搭巴士快40分鐘。
東鐵快那麼多,搭隧巴的人明顯減少,紅隧往港島巴士站與上星期比,人龍消失,新巴城巴預計客量下跌約兩成。
之前咪傳118要減2架車
而家開始懷疑係屎水減2車
入境事務大樓對面見到部叉十五好似都差唔多
窮呀,冇錢呀。我唔抽車,我邊有車送去比東廊7頭呀
170 去灣仔
會展乘車攻略 = 兆康撚
搭回頭車
金鐘7上8落未迫過?
厹:87E經利安錦英岩唔岩
咁可以開P978分流頭等客
去到金鐘清客然後前面掉頭
宋王臺站都有個出口長天橋未起,未來陸續有重建,恐怕中間段時期會下調。啟德2區唔知有幾肯行出去太子道西搭車,富豪站位距離同車站相約。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞