英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike

要cut 都settle down 晒 先cut
留返一兩張免年費嘅緊急時備用
開頭你無credit history唔會申請到英國信用卡
平咗嗰忽滙價波幅以外咪VAT囉
英國本地有得subscribe嘅話其實算逃稅
留左一個account + 一張credit card
以便不時之需
咁係咪只可以申請 credit builder
使唔使有收入或者其他要求先開到
同埋有無橋妙 credit 可以 build 快啲
香港仲返緊工時整定張AMEX
過到去做transfer
試過無工零收入英國都批
有咗第一張就可以定時用慢慢build up credit history
無收入又無擔保人基本上乜都唔會批
AMEX除外(見上)
我見啲人話emma好淋 我自己又麻麻地訓memory foam
最後揀左sealy 呢到平過香港好多 £300-£400就有
不過要等仲未到 但有朋友訓緊同一款話好正
sealy 我另一間房都買咗,係先買佢嘅。 對我嚟講,佢唔係太舒服,而之後另一間房試emma 反而覺得好瞓。(emma 唔淋㗎)

不過床褥嘅嘢真係各人喜好唔一樣,最緊要你搵到岩心水嘅
英國啲信用卡洗唔洗年費
哎多謝推薦,果時岩岩嚟,趕住買,所以都係揀咗果兩張。

下次換床褥時會睇埋你呢隻

瞓得好好緊要
[三。五] 醫院(住院及out-patient,專科) — update

以下落黎所分享嘅都係關於公立醫院,我無住過私家所以無可奉告。

結構
英國嘅醫院同香港一樣有分聯網(Trust)。有啲大城市e.g. London 會有幾個trusts,但係其他細啲嘅郡就會幾個城市組成一個trust。所以如果你住啲二三線城市,好多時你入院要做啲咩特別啲嘅檢查,啲醫生會安排你即日來回去隔離城嘅醫院做。甚至有啲嚴重啲嘅case e.g. 重傷或者通波仔都會由救護車直接車你去隔離城醫。

「日常」
醫生巡房(ward round)多數係每日朝早八點半到Lunch time 前。派藥時間就視乎醫生開咩藥俾你,如果有需要準時食e.g. 抗生素,啲護士就算朝早6 點都會叫醒你食。不過基本上所有病人係每晚六點到都要打一枝抗凝血針落個肚皮到,呢樣係香港嘅醫院應該係無。呢枝針我隔離床啲呀伯話唔痛,但係可能因為我太瘦,所以我自己就覺得痛到仆街。

英國嘅醫院餐係有張menu 俾你自己tick,啲伙食其實都幾好,我見過有啲地方有雪糕食添。順帶一提,英國人食晚餐嘅時間好早,大約係五點幾六點,係醫院入面都係。

早餐
午餐(好似係)
晚餐

我見有啲病房係有地方沖涼,不過我之前做手術個傷口唔可以濕水,所以只可以抺身。每日朝早食早餐前,啲助護嬸嬸就會開盤水俾你自己抹身,換醫院袍同刷牙(醫院會俾埋牙膏牙刷你)。梳洗完之後就會幫你換床單,然後先俾早餐你食。

每張病床床頭都有個櫃,有鎖嗰個櫃主要唔係俾病人用,而係俾護士放你要食嘅藥物。不過如果你要離開間病房一排e.g. 去照x-ray 或者做手術,護士都會幫你放啲貴重財物入嗰櫃。

床頭嘅插蘇只要無寫明都可以用e.g. 叉電,如果你部電話無電,你可以試下問啲護士幫你叉電,多數都會肯幫你。每張床都有部電視仔,係朝早嘅時候係免費嘅,印象中過左晚餐時間就要去走廊買儲值卡,重要都幾貴下。床頭部電話就每次通話頭5 分鐘左右都係免費,之後就要收錢。不過你冚左線之後又可以無限次打多5 分鐘。

Staff
所有醫護心口都有個牌仔講佢個名同埋職位,不過英國嘅醫院嘅dress code 都係差唔多咁上下:
醫生(非consultant):上圖藍色scrubs
Consultant:內科就西裝,外科就多數綠色scrubs(英國醫生係唔著白袍)
護士Nurse:天藍色
Senior nurse/sister:深藍色
助護 Health Care Assistant:淺藍色
藥劑師 Pharmacist:西裝
物理治療師 Physiotherapist/職業治療師 Occupational therapist/營養師dietician:我見就多數白色衫,但係唔知條領個colour coding 係點分

出院
住完院之後,佢地會send 返啲資料俾你嘅GP follow-up,呢樣香港應該就唔common。係英國住院嘅所有服務,包括打針、化驗、做手術、飲食、物理治療、住院其間嘅藥物以及出院俾你食嘅藥物都唔駛俾錢。當醫生覺得你出得院,啲醫生護士就會幫你做出院嘅手續。醫生會係佢地個system 到寫份discharge summary 交待GP 點樣follow-up,同埋會印份copy 俾你keep 住。醫院會開埋藥俾你出院食 —— GP 可以開俾你嘅就會開到你有得睇GP follow-up,然後交返俾GP 接手,GP 唔可以開俾你嘅醫院就會俾曬你。如果你行動不便嘅醫院重會安排埋patient transport 俾你。

專科
英國嘅專科醫生基本上都係曬醫院,所以有時GP 話轉介你去睇專科,就係refer 你去醫院日間門診。Refer 左之後就多數會由醫院打電話同出信俾你confirm,到時拎住張信去醫院就得。

------------------------
請前往以下Google doc 重溫舊文archive: shorturl.at/kuDKO
此金剛棒請勿quote/回覆 ,有咩問請直接留comment
Sorry 咁多位,呢排打Elden Ring 打上癮,懶出文同覆post
多謝祝福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞