英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
想問下住曼城,有冇教車師傅介紹

同埋我上網睇報名流程好似沒提邊度報路試
定係申請臨時駕照時有埋?
你申請咗個臨時駕駛執照然後要報咗筆試先可以再睇幾時報名路試
唔該
有無咩 website 可以搵哂 倫敦既圖書館既資源?

我淨係識逐個council search ,有無有效d既攻略
要筆試合格先可報路試
凍天有咩方法乾衣
屋企無露台

係屋企掛幾日都唔乾。。

但又唔想用乾衣機。。驚電費貴。。
我係Covrntry 有打算下年搬去Nuneaton
又唔遠 又平少少
抽濕機
開heater果陣順便乾埋?
買個架掛係暖氣上面
我每日heater 開唔夠半個鐘。。。
勁慳。。
同埋我住flat 都夠暖
晾衫方法正確快乾好多
唔好將衫疊住晾,用衣架快啲,即係盡量將衣服前後幅分開,尤其厚衫

我冇用乾衣功能。fing衫只用800轉12分鐘。如果簡易程序就1000轉5分鐘。通常唔10幾小時乾晒 包括浴巾。試過好天用600轉都乾晒
冇晾露台,業主唔畀,全晾室內
開風扇吹
我人在香港打算下年中出發
最近開始研究英國揾工注意事項
想請問一下英國 indeed 寫既年薪
通常真係開咁上下
定係有 d norms 係要預計低幾多 %之類?
想請教吓
smart thermostat係咪可以自己換?
宜家租嗰度係用緊係普通白色radiator得開關, 冇得set時間又冇得set溫度
自己換難唔難換?
我見到有啲淨係換個radiator valves嗰啲好似幾易搞
嗰啲係咪都得?
smart thermostat 要開個boiler 黎搞,唔熟電煤嘅就唔建議。我自己都係搵人做。
不過你租嘅話,換thermostat 都要問過個landlord 先
嗰啲要配合smart thermostat,無得獨立用
咁就咁換個有1234嗰啲trv會唔會冇乜用?

我就係租所以如果麻煩就唔想搞…
你意思佢連個基本扭掣都未有,咁家有咩?
radiator + dehumidifier
要扣埋20%稅先係實收
但筆試未合格都可以學住車先。

PS 因為筆試合格後要兩年內pass埋路試,否則筆試要重考。所以我其實建議搵左師傅,學車上左軌道先好去考筆試。
室內晾衫要小心發霉
咁佢地會唔會到出offer會再壓價?
想了解下果邊搵工係咪會見人就壓
謝謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞