英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
Agent講嘢=急口令
正常日本嘢都係£15-30
唔駛天價
£10以下中伏機會高
不過中式三餸飯麵多數ok
二三舊水食啲基本嘢
香港日本同等價錢都可以好豐富
正宗地道好食嘅閒閒地四舊水

至於£10以下sitdown restaurant
本身食肆VAT 20% 仲要加12.5%服務費
市中心直程無乜可能
呢個價樓下都係takeaway 多

仲有啲三餸好劣喎寧願自己煮
消費模式唔同,最低工資影響消費一定貴過香港。
你話同同等價錢同香港日本比緊係冇可能,預定兩倍差唔多。
但係鋪頭啲嘢食冇你講到咁劣囉。
可能我唔好彩
叫親啲雞唔係鞋就燶晒
好幾間埋單廿幾磅都係咁
香港二百幾蚊雞扒變炭應該一早畀人上網公審
但rsp度啲local又食得好開心喎

仲有十鬆啲磅啲牛扒薄到飛起
要食正常似返牛扒厚度嘅埋單應要三十磅
自己五六磅買塊filet屋企煎好過
Rump仲平三磅有找
叫左屋企人幫手去睇下樓 希望快d攪好
有無人知如果係wales地區COVID pass錯名可以搵咩人搞

我係wales搵完gp同health board,兩邊都係互推波,依家有緊要事要返香港都唔知點搞
想問下
咁樣人響香港 照供NI係點計
你係唔只NI仲有稅
返左黎唔畀往後我拎左本BNO出去係咪會有咩後果?

英國 我諗除左練英文真係無啦
唔係好明你up乜,1999,尤其果句"返左黎唔畀往後我拎左本BNO出去係咪會有咩後果?"

我係供NI唔係交稅,我(已BC)現不在英國住,不是英國稅務居民,當然英國租金收入有報,但太少所以唔使交稅,香港工作收入因為是海外賺所以唔使交稅

海外NI是自願性質供的,但交一年計你一年合資格pension qualifying year,要交夠35年先可拿足basic,少於35年就乘年數除35,即17年就17/35*每月basic pension (約185鎊一週),供少於10年就一毫子都冇,衰過mpf
其實點解咁耐
都冇人講過係英國做基層工
成日都編唔足鐘俾你
我前後搵過幾份都係咁
個個好理想咁計最低工資*鐘數*日數=你收入
邊有咁理想呀大佬,你估香港月薪返工?

利申:經歷緊
我都整緊CV 不過都係有乜工都做住先 穩定左先再諗
冇錯
d友仔好心唔好報喜不報憂啦
特別係D KOL
陣間人地預小左錢黎真係同你訓街咩
問心無愧就夠

d人都唔聽,慳返啖口水
哂氣
又露底啦35個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞