英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
同女朋友下年黎UK
但想黎個2個月既旅行先,黎到先去玩又好似白比租咁
oh咁算啦,唔想幫襯匯狗
Barclays
睇過好似唔錯,但好似冇得去到當地即場撳錢,要英國拎定cash過去用
要現金做乜
嚟咗成年從未掂過英磅現金
我講去外國旅行例如日本,佢冇得日本撳錢/嘟debit card直接扣日元戶口,好似只可以英國拎定yen去日本用
黎左一星期...好唔慣,英文又勁差
聽日就要開始返工 好淆
想問有冇d十幾日無限上網sim card賣? 約左broadband 20號裝機 但有十幾日無得上網 我怕屋企人會悶死
唔返建唔知點姐 乜都試下 唔好怕
Smarty/VOXI/Giffgaff
我想問可唔可以一落地就申請provisional driving license 去學車
個網寫要住左185日定係唔關事
買電子嘢一律建議Amazon,無門市平得過Amazon。無Amazon 嘅話文具舖(WHSmith 或者Ryman )、Curry (電器舖)或者街邊啲中東/印度佬整電話舖都有得買。
廁所板補領就真係唔知啦,要等其他知嘅巴打答
用pay as you go card sub 一個月無限數據eg giffgaff
多謝解答
quote 返網果句“have legally lived in the UK for at least 185 days in total in the past 12 months”
你睇清楚d先
Provisional 好似真係要住夠185日
而香港牌換uk牌就有right 185日就得
兩個既英文有d唔同
其實有冇邊度可以搵shareroom flatmate?想搵香港/日本人做flatmate
究竟係點解讀
就係因為佢地乾淨所以想搵佢地,佢地接唔接受我就佢地嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞