英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
如果加供可行,咁「四五十歲先去英國班人點算」都可以辛苦少少加供到拎返Full £185/week 啦
咁又唔係一次過加供, 當我45歲先去做野,預做20年野,咁頭/尾15年咪加供多一份囉
或者中間轉左份低收入,一次過供幾年又可唔可行?
請問點計到過百歲先回本?
想問有冇人用4g喺屋企用當家用寬頻?
會唔會好慢 (唔打機淨係上下網睇下youtube同netflix)?
現時幾多歲先可以拎Pension 跟法例退休年齡 男66 女65 ?
問多樣
邊度資料話可以一砲過供?
你可以睇下電話收到幾多格訊號同測下速先
我住過兩間屋都係電話收得一格龜速,未裝寬頻之前真係搞唔掂
thanks自己搵極搵唔到
睇返網站如果''You’re a man born after 5 April 1951 or a woman born after 5 April 1953''可以補供2006~2016既錢可惜兩老過唔切去,2023截止
https://www.gov.uk/voluntary-national-insurance-contributions/deadlines
不過補6年都好過冇,至少供多4年就有basic
你有返工就好似一定要供NI 連wh嘅都要供
只有pension可以揀供定唔供
唔知巴打你買咗未, 我之前響emma online 買咗一張,幾好瞓;個枕頭都幾好。 佢嚟嚟去去得幾款床褥同枕頭,上佢個網就會搵到資料。
樓主我都響呢度消失咗一排,上到嚟見返你真好。

祝你平安、健康同順遂
咁係我地中途過去先好似無咁好姐
就正如 mpf 岩岩出左10年就退休,咪又係儲得好少

如果拎 full pension,就個個月拎 740 鎊(重會調整),都好好啦,好過生果金啦
私家果份pension 先係主菜
我公司僱員供4%僱主供11%
執返條命 ? 點解啊
用 Chase debit 拉,rebate 仲多過 AE
要儲 credit history 另計
用得果一年又要cut好麻煩
你地去之前有冇 cut 曬香港 d 卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞