英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
傷風感冒就唔好睇GP 曬大家時間
反正頭一個禮拜假紙又唔駛醫生開
Boiler 大生意,啲plumber 應該會想接嘅
沖涼點算
如果大家book theory test book 唔到啱心水嘅時間同地區,又唔介意洗多少少錢,可以俾18 鎊買呢個autobook service:https://driving-test-cancellations-now.co.uk/。你只要係官網是但book 一個好遠嘅time slot(地區無所謂)做placeholder ,然後join 呢個service,再download 佢個app,佢就會幫你mon 住你心水嘅time slot 同地區,一有人cancel 自己個driving test booking 個app 就會自動幫你book。

我自己實測好好彩第二日朝早就autobook 個心水時間。不過假設你唔好彩幾個月都book 唔到,你可以係placeholder driving test 個time slot 最遲三日前向政府攞full refund,然後再用個app 再試多次。
我全屋都唔買保險
只買boiler維護保險

搞搞埋埋咁多年應該賺到淫笑
黎緊係咪制水?
普通家居保係咪唔包boiler?
有Visa 或者Mastercard 就得(但係可能要漫遊收OTP)
有冇人知waitrose d 帶子可唔可以生食
望住佢突然想食帶子刺身,唔想開pan煎
唔建議,無flash frozen 過應該唔可以生食
Day 1 到左住址第一件事搵間超市買日用品、清潔用品同零食。如果無床舖枕頭就搵間Argos/Wilko 之類買。食飯就出街食/買叮叮飯/用香港張卡叫Deliveroo 啦

Day 2 開始買啲share 唔到或者無得share 嘅家品 e.g. 廚具。

你可能要一部printer/scanner 黎搞文件e.g 開銀行戶口,想平就Amazon,唔識搞就去Ryman 或者WH Smith 買部平嘢頂住先

我唔知BNO 到埗有咩手續要搞,以上係我大學搬宿舍嘅經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞