英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
依隻都收鼻水?
超市冇
一樣可以收鼻水
(理論上)冇咁眼瞓

不過有人話冇食完會眼瞓果d咁有效
NHS係建議食non drowsy.
唔一定要食有牌子,超市有其他抗敏藥賣,成份一樣
Chlorphenamine真係唔覺有超市generic
cetirizine, loradatine就大撚把
可能之前好多單食完non-selective揸車揸機器出事
又覺得education個cost effectiveness唔夠夾d 藥房收埋d non-selective唔OTC賣咁大
如果同paracetamol, pholcodine, difflam, Benylin chesty coughs non-drowsy依啲一齊食嘅話, loradatine/cetirizine係咪唔會同佢地撞?
呢啲你就真係應該問藥房藥劑師,唔應該上網問個三唔識七嘅連登仔
Btw 點解要食咁多藥,呢堆藥食唔食都無分別,唔會快啲好
香港好興食呢啲減輕症狀嘅藥,但係其實無咩需要
你真係要食嘅,食下paracetamol, chlorphenamine, 使立消呢啲基本嘢已經好夠
感冒最重要係飲水休息
但係香港人好多時要病住開工
有限
但個店員會叫你分單買
9年前超市經驗
想請問有冇巴打係英國用到vpn睇now隨身睇
呢到我Whatsapp同老細講 跟住叫我屋企抖就得

事關上星期真係病到我又發燒又流鼻水加咳到傻

落去Boots買左盒藥食之後瞓左兩日到就冇事照番工

香港又要落街睇醫生,仲要俾老細串
用到
不過bandwidth好差好浮,成日睇睇吓條stream會降到起晒格
一場波應該多過一個鐘會濛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞