英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
長痛不如短痛
自己整改名契自己搵人宣誓
中文名加hyphen 定直接用英文名算自己決定
再改返護照同車牌名就ok
我唔準你哋唱衰大英帝國,威威
好奇問 應該冇得淨改BNO Passport?
但改特衰護照係咪冇得係英國搞
想問下要交幾錢 ni 先叫做合資格呢
佢會每年send信比係報個價,年年加價,而家好似海外人士係七百幾鎊一年,可延遲比,但又會貴啲

而你要供夠至少十年先有(應該唔使連續)min,攞standard/full(£185/week)就要供夠35年,所以我都唔個四五十歲先去英國班人點算,當然唔介紹老咗冇政府養就冇所謂嘅,香港人大撚把錢嘅
啲人重噏到咩入場門檻高但同樣價錢高質過香港,十幾鎊一餐同五六十蚊嘅差無幾
花園餐廳豉油牛扒好食過spoons
至少塊扒唔係乾嘅
有湯有包有嘢飲

再者spoons 以外真係無乜平餐廳
供到十年,前題係中間唔好失業

同埋供到十年大約£50/week,多個香港人不屑嘅生果金但少過長生津,唔好唔記的生果金同長生津呢啲本來狗也不x嘅嘢係唔使供都有,英國供來供去都係得返啲狗也不x嘅嘢,先唔好講香港仲有萬惡的mpf,但至少供幾多有幾多,唔會供九年就全部充公咁撚仆街
如果55歲先移民過去,又預計自己肯定供唔到10年NI,咁可唔可以選擇唔供?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞