英國生活雜談/攻略/你問我答 (含資料整合) (8)

891 回覆
61 Like 2 Dislike
Hi 樓主,麻煩可唔可以修正學車個一部分?因為內容好多都錯
•Provisional Licence網上申請係£34,郵寄都只係£43
•Theory test practice software 唔洗£7,可以買£4.99嘅Driving Theory Test 4 in 1 Kit
•Theory test 係£23
•Driving Lessons 一般係£30-40 per hour
淨係得Practical test £62呢個先啱
以上資料都係英國政府網站有得搵,唔明點解要靠n年前啲濕鳩redditor鳩寫作reference
咁check完都唔代表會開到信用卡架
我覺得英國同香港其實本身差唔多,但係呢排通漲同Energy crisis,英國生活指數係高左
不過一計埋租金,除非你住London,唔係嘅話香港就大幅拋離
好,等我一陣加返上去
登記選民,交水電費。
基本上所有嘢都可以係英國買到
你過黎讀書,自己本身有Laptop 未?未有可以上定Unidays 睇下有無你想買嘅牌子有折。唔啱心水嘅先至係香港買過黎。Between 英國keyboard 係英制,香港係美制,啲符號位置唔同。
個Noahsbox 入面啲廚具床舖周圍都有得散買啦,肯撚定重平過佢

加上黎到Exchange 同其他exchange 生出去買日用品都係識朋友嘅好方法
https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.co.tso.ctt

Btw 我推薦呢個,因為佢係官方出,又有mcq 又有hazard perception 嘅practice questions
我考筆試嗰日有三分一都係佢question bank 到做過
我無睇過佢Study 嗰part,只係用一兩晚做佢個question bank 就一take 過pass
我係用4 in 1就1 take pass的,因為貪佢hazard perception片夠多同埋平少少,不過唔同人就唔同方法啦
laptop 買咗啦
係驚例如褸同鞋果類英國買貴過香港要買定先
或者有咩係英國難搵到嘅帶過去開心啲
褸嚟到先買會比較啱英國天氣
建議帶 Uniqlo 衫,英國貴香港一倍
但唔建議買其他牌子平衫,因為我諗唔到有乜嘢可以比 Primark 平而且 Primark d 衫都仲啱 Asian 身材 (H&M 就 )
asos啦屌
約到都係開止痛藥比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞