Sony WH-1000XM5 正式發佈

1001 回覆
126 Like 19 Dislike
walkin 買左, 1樣送3個月保養

想問下預訂其實有咩位係 真.著數左
第一次買WH系列
今日入手WH XM5
覺得有啲吹大咗
可能因為我本身用緊WF XM4?
想知兩隻聽落分別係點
出街戴會唔會好撚熱,戴眼鏡係咪會戴到耳仔痛
夾頭問題同xm4相比 xm5改善左好多
耳仔痛就唔多有
但就一定熱架啦
請問有無人知個產品編號喺邊個位,上網話耳機內側有7位數字,但我搵極都無
盒面張紙第二組bar code 下面,組code 中間嗰7位數字
感謝
音質xm5 好啲 啲提示變咗音樂 冇人講嘢 唔係好慣

未試xm5 noise cancelling

但音質冇我想像中咁好
唔洗自己搞架喎, 去sony shop 買佢幫我登記埋保養
左邊都有貼label
係咪bass蓋過人聲/中頻既問題?
EQ 可能解決到

因為大部分人都鍾意多bass,所以WH系列default 既EQ 整到bass太多
但V1 processer 令每一個EQ 都係原廠調教好既profile ,冇左EQ 破壞音質呢件事
我前排想換隻headphone 撘車用
本身中意極度乾淨啲monitor
之後由二千蚊到B&o h95都試齊
全部都bass 太多
同個staff 傾幾句問係咪冇啲真係監聽咁乾淨
佢話 個market 中意bass 多
所以全都係咁嫁啦
我都諗住買水貨
兩千幾 壞左咪當upgrade
說明書有寫 要反開耳棉
搞到有啲想入水貨添
預設唔算重bass,好多人都自己較大好多,但調音一定唔係監聽底
想監聽d不如試下apple,max 冇用過,但in ear 用到airpod pro,聲底比較係清
啱啱去左試 wireless headphone 嚟講算係balance
等下一輪消費卷買先

聽Harry styles 都仲ok
係唔係唔防汗水
新手入坑想請教大家

電話有sony app去調較個耳機
電腦有冇話咩app or 平台係大家推薦用
聽完Spotify 清d既version真係唔想聽YouTube version已經自問係木耳
免費試下3個月tidal
上網睇完玩左陣,係再清少少同埋係豐富d,或者個包圍感再強d?新手唔識形容,其實我帶呢隻耳機係唔係普通plan都夠做,定係用pro 個隻plan都有分別
係冇Spotify 個d咁方便用
Thx Ching 放工再玩下
啱啱到手
WH WF 嘅XM4 都有
XH-1000XM5
幾正
戴落好舒服
ANC好過XM4
拍手掌嘅聲接近冇
今代xm5比起xm4, 應該係聽得最舒服,如果本身有戴眼鏡,xm5絕對係最好,xm4聽得耐會夾到隻耳仔痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞