Sony WH-1000XM5 正式發佈

1001 回覆
126 Like 19 Dislike
想問插線同唔插線用有咩分別?
同問,

唔知插線用係咪會穩定D
插咩線? USBC定3.5
佢附嗰條3.5mm線。有分別嘅我就要另外買條3.5 to usbc線
下, 唔插線咪用藍芽, 3.5咪phone out, 你想問乜野
音質有冇分別
樓上係咪問插左線既音質會好D?

即係換左滑鼠令到部電腦行快左一樣咁解?
音響世界入面, 理論上傳輸方法唔同就會影響音質
莫講藍芽係有損傳輸, phone out條線到你個player, 到你player用咩電都有影響
不過用得藍芽headphone, 呢個問題基本上係多鳩餘
尤其你問得呢個問題, 應該唔會聽得出有咩分別
其實都好易聽得出分別
有線係成件事流暢好多
唔會斷線呢樣就一定, 因為物理上連住
至於音質聽唔聽得出, 有好多因素影響, 以前玩過一排耳機, 真係有fd係分唔到三百蚊同三千蚊有咩分別
用緊第2代已經4年幾, 終於等到轉款
你應該知自己上緊連登架何

窮閪集中營黎

呢到d 人永遠支持科技野出新買舊, 1部電話戰10年

永遠只會諗慳到幾錢, 而唔會諗搵到幾多錢
水貨個價好似可以一戰
2499-200
個面轉左佢所謂既環保物料
無得摺
CUT左NFC

唔使講價錢,淨係上面呢三個原因都足夠我買返XM4
我就係其中一個XM5發表之後買返XM4既
班窮撚真係抵佢哋窮
佢哋仲會成日吹舊踩新
WF WH XM4 都買哂
今代XM5 咪照買

呢啲電子嘢
年年買新都唔會貴得去邊
手機 平板 macbook年年都係最新
只要有新換新
窮撚用舊機冇所謂
成日踩新用舊
過幾年新嗰部又變舊
又繼續吹舊踩新
嗱....認真, 真係無錢嘅話, 買舊野係唔緊要嘅, 不過佢地買舊野買到有種高高在上, 目空一切, 眾人階醉果下先頂癮
邊到買?
有1代mdr-1000x同qc35ii,摺完唔會細好多,晒鳩氣
用咗冇7年都6年,未摺過

nfc 除非你成日轉device,全部又有nfc,又唔介意pair up 慢
好似我iphone ipad android 各自有幾部,唔係部部都有nfc
谷鬼氣長按power 制開機直入pairing mode, 電話禁2下connect 好過

睇完咁多實測,音質同通話質素xm5 都明顯比xm4好
(除咗xm4 單元大 可以bass 潛得深d)
除非你budget 有限,或者一定要摺同非nfc 不可,唔會退讓
否則都冇乜理由買舊款

btw, 有冇人官網訂,已經收到10號取貨通知?
我WH預左屋企同搭飛機先用,所以無乜通話需求
出街一定係用WF
搭飛機一戴戴幾粒鐘,用bose 好過sony,舒服好多
我都用過QC35, 係真係舒服過SONY既
但係個codec去到QC45都仲係SBC同AAC真係唔知佢想點
點解要取貨
唔簡寄貨?
拎都係公司附近,寄又唔知幾時先有
開心用緊
XM3 -> XM5
用緊apple應該買番airpod max? 見到宜家二手同xm5差唔多價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞