緊急 如果去台灣非香港出世 落地簽證ok?

567 回覆
8 Like 404 Dislike
其實樓主個朋友攞住特區護照同永久居民身份證,機場地勤同台灣嗰邊點知佢係咪香港出世?

試過唔記得辦網上簽證,地勤問我攞入台證,我話到台北至辦落地簽,佢都照出飛比我。如果樓主個朋友話到咗台灣至辦落地簽,可唔可以博到上飛機?

Place of birth is shown on the personal particulars page of your passport.

自膠
到底係本人定朋友 好亂啊

其實樓主個朋友攞住特區護照同永久居民身份證,機場地勤同台灣嗰邊點知佢係咪香港出世?

試過唔記得辦網上簽證,地勤問我攞入台證,我話到台北至辦落地簽,佢都照出飛比我。如果樓主個朋友話到咗台灣至辦落地簽,可唔可以博到上飛機?

Place of birth is shown on the personal particulars page of your passport.

自膠

其實連 BNO 都有寫 place of birth

同埋身分證有堆代碼(符號標記)

符號說明
*** 持證人年齡為18歲或以上及有資格申領香港特別行政區回港證
* 持證人年齡為11歲至17歲及有資格申領香港特別行政區回港證
A 持證人擁有香港居留權
C 持證人登記領證時在香港的居留受到入境事務處處長的限制
R持證人擁有香港入境權
U持證人登記領證時在香港的居留不受入境事務處處長的限制
Z持證人報稱在香港出生
X持證人報稱在內地出生
W持證人報稱在澳門出生
O持證人報稱在其他國家或地區出生
B持證人所報稱的出生日期或地點自首次登記以後,曾作出更改
N持證人所報稱的姓名自首次登記以後,曾作出更改

source:http://www.immd.gov.hk/hkt/services/hkid/smartid.html
台灣只准香港或澳門出生,即使第一次去,都可以落地簽
仲推緊
樓主只係回話有辦法同得既POST
話唔得個D全部filter晒
唔得呀支那狗

我英國出世
唔得呀支那狗

我英國出世

真係英國出世重唔大大聲講出嚟咩
同啲人話自己做紀律部隊唔敢直接話自己做黑警一樣
唔得呀支那狗

我英國出世

唔得呀支那狗

我英國出世

支那狗扮人類
到底係本人定朋友 好亂啊

佢朋友點宜家?有冇俾人拉到?
binc
留名
樓主去左台灣未
佢地呃你架,簽證身份書駛撚辦入台證,去到 check in 個陣喎佢講話你去到落地簽,佢唔俾你上機你就拍枱指鳩住佢嚟屌,上次我朋友試過

記得帶定張相去辦落地簽呀
樓主去左台灣未

朋友呀
樓主玩完返嚟未?
推下你隻有陸蝗先
binc
唔知道佢朋友點呢?冇哂下文
台灣好唔好玩 Pish
唔得呀支那狗

我英國出世

真係英國出世渣BC
洗撚上來問咩
樓主可以去平機會投訴種族歧視

有乜理由中國人唔去得自己國家嘅一部份

講得好
抵樓主去唔到台灣

Show Blocked User - 深思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞