【連登 商業電台 光明頂 討論區(八十八)】

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
咪講咗係羊群心理囉

虛火囉
你有撚無邏輯㗎 你揾返尋晚邊段段clip幾時講過你嗰句
你Clip返你嗰句先啦屌你老母

曲解完人哋仲要我搵返啲證據出嚟我先唔撚咁撚得閒呀
咁就唔係陶傑講嗰堆points啦
好心你放下你嘅ff 由頭聽過啦
邊撚句啊 你有無撚聽㗎尋晚
你可以講話陶生唔理解佢哋點解紅

但係佢主要想講12件冇能力冇實力sustain 落下

香港樂壇唔會因為12件垃圾做返亞洲第一
OK 我就用返你依句繼續講 陶傑前晚個節目講嘅

你話無實力就sustain 唔到 以前四大天王黎明劉德華唔通又好有實力 twins boyz 嗰堆偶像派唔通又唱功勁撚過自家烏冬所以咁紅

根本twins以後就無再出現過偶像派 十幾年來都依個market都長期真空 依家mirror只係食返依個market 而短時間內我都見唔到香港有邊個可以同佢地競爭到依塊餅
仲有12件紅得起一開頭點會唔關感情投射事

係去到後期帶出咗羊群心理先減少咗投射
陶生: 無實力
你: 佢地好紅
陶生: 佢地唔會做起起香港樂壇
你: 佢地好紅

……..
你話佢虛火sustain唔到

至於咩mirror救返香港樂壇重返亞洲第一依啲稻草人我都廢鳩事理你
姜: 我哋一定係世界第一
陶: on79
你:我聽唔到我聽唔到
你有冇上過logic101㗎 基本釐清問題定義再論點對駁你識唔撚識?
小粉黃圍攻光明頂
ok 就算唔計佢呢句

大把佢啲fans 講到佢帶領香港樂壇上世一
logic101 就係學你話人論點悶 轉移視線 ?
唔係個論點悶啊 係你黎黎去去都講個一兩個論點悶啊

問題:點解mirror無料都會紅
陶傑:因為香港人當左mirror係政治發洩工具 虛火黎

我:唔係喎 Mirror不嬲無唱政治歌 而短期內Mirror都會繼續紅落去
你:Mirror咁垃圾都紅到

我:Mirror係無實力 但係點解佢地無實力得黎又紅到
你:Mirror垃圾冇料扮四條 淨係識講口號自high 當自己樂壇救世主咁

我:你講黎講去都係無料依個point 悶唔悶啲?
你:個point悶就可以唔使理㗎? 姜濤有咩值得紅啦好無呀

我:同樣都係走kpop偶像路線 點解天堂鳥班撚屌收曬皮而mirror好似由出道到依家都咁紅
你:冇料扮四條係事實啊 Mirror紅緊啲咩啊

我:紅在食正Kpop條水 再加背後有viu嘅節目做後盾 而唔係陶傑講嘅政治情感投射
你:咪即係羊群心理 虛火囉 12件冇能力冇實力sustain 落去

我:以前香港都係有一堆無實力但係紅而又sustain到 而短期內無其他人競爭到依個market
你:係啊 mirror好撚紅啊屌你老母
啲fans不嬲都鍾意圍爐9up架啦 其實我都同意香港無可能再有返以前種文化影響力幅射其他地區 一黎陶傑話齋 政治對立所以返唔到大陸 二黎其他國家例如韓國日本本身個產業太成熟 長期都長到一班勁既人

不過淨係本土market都夠養一大班人 而mirror 我大膽講5年後都係會繼續紅落去
我已經幫你整理好佢尋晚講左啲咩 成晚幾時有討論過有冇料嘅問題啊

Mirror紅當然係好事 但係只係虛火嚟 救唔返香港影視工業 因為影視工業係講可持續性 唔係話你一支獨大就救到 係要百花齊放

成個演藝事係要有電視台電台依啲基礎建設 但係tvb依家又比人仇視 viu都無可能追得上tvb嘅規模

同埋比起以前依家大中華市場係重要好多 你mirror可唔可以登陸大灣區表演 以前香港八九十年代可以紅曬成個大中華市場 你估李家超會唔會撐你mirror返大陸 就算返左大陸都會比香港人屌 咁mirror即係香港人政治情感投射啦

依家樂壇已經政治化 已經無以前嗰種創作土壤 一出生就有政治胎記 係一種角色錯配 mirror同救唔救到香港影視根本就無關 mirror政治化根本就唔健康 雖然以前香港都有國共鬥爭 有雙十暴動又有六七暴動 但係唔會影響到影壇 要班人表態 所以生態一定要自由

點解依家就算荷里活明星出嚟都無以前八九十年代嗰種氣質 氣質一定係要有某種內涵同人生經歷build up出嚟 而唔係講咩人生大道理 依啲先叫可持續性

以前許冠傑都係有政治因素 但係依家大陸係有主觀意識去打娘炮小鮮肉 我都知依家係網絡時代 你mirror都係紅喺網到 但係如果有大陸小粉紅舉報你地有港獨意識 你地都要驚啦 所以創作最緊要自由

你唔好講 你唔好講你話要進軍全球啦 你做左先啦 所以我唔係話mirror 唔好 唔好斷章取義 mirror當然好啦 因為我身為香港人都想有人紅 但係唔好太亢奮 危中有機 機中都有危

我講嚟講去只係講你紅得嚟對香港影壇幫助不大 因為依家個ecology唔係八九十年代咁自由 咩叫內涵 依家啲人都好鍾意哥哥啦 佢有佢自己嘅故事高低起伏係要時間 啲人聽mirror唔係聽歌 咁就啱喇 咁就唔係以前嗰種野囉

佢依家只不過係依家高壓生態下嘅吹氣公仔攞嚟發洩 咁吹氣公仔有冇用 當然有用啦 咪攞嚟比班人發洩 但係係另一樣野嚟 同振興香港工業係無關係 佢嘅political nature就係咁

依個係一個拎嚟比人喺大學研究嘅問題 唔好斷章取義 我唔係唔鍾意mirror 甚至我仲多謝佢激發我嘅斷背慾望添 如果我今年係廿五歲我依家直頭會轉行搞基添

你話依家興韓風 但係點解香港一定要抄韓風先 以前英雄本色mark哥咪帶起左著乾濕褸嘅風潮 況且依啲扮乸型根本就無sustainability 因為一支樂隊12個人會因為利益問題分道揚鑣 一啲人可能會去其他事業 咁你電視電影一定要有承接力 既然mirror依家紅一定要諗下一步 我無話叫佢地返大陸唔好斷章取義 但係紅左一定會比大陸政府列入監察名單 乜野叫政治干預 你一定要諗下一步點做 你去台北小巨蛋搞十場先啦 到時台灣紅左 大陸一定會留意你地 到時你地點做 所以一定要諗定點做
上水未啊盲反友
好似係你要重新聽過喎 人地陶傑都叫你唔好斷章取義拎住一句半句係到9up 依家連嗰武口半句話mirror顀焈地底泥都揾唔到
我好擔心冇左19同飽蛇嘅光明頂,得智中大將一個有冇能力化解鏡粉十二大派圍攻
智將本身都係鏡粉啦
要貼堂
樓主最好pin埋
我喺其他post 講尋日嗰集講大環境
條撚樣周圍抹黑我曲解
話嗰集個重點係屌佢12個冇料
屌你老母
反還反
扭曲事實都有
好彩巴打有心貼返D事實出黎
咁撚樣叫整理?
將你自己幻想嘅F F打晒出嚟就當係19講
你之前又話會邊分邊秒講嗰啲咩會quote出嚟
我以為你會打個藤本出嚟

19最正最經典嗰句食屎食雀豆
你都冇講出嚟
連輕輕帶過都冇

仲有你唔使擔心會潛水
如果19見自己被床啲人數
冇跌過佢嗰兩個月一定會再開戰

19係第一個咁出嚟數臭啲12件垃圾
因為佢被床啲人高質好多識得獨立思考

唔似其他KOL要一尾粒水
係人都知12件垃圾嘅觀眾好有米
智商又唔高可以話係大水魚 唔得罪得
所以你見19都有留下口

仲有唔使講咩政唔政治
呢12件垃圾之前喺大陸敗走落嚟
大陸而家嚴打呢啲油頭粉面
佢哋根本唔會紅到上去
唔好講到佢哋自己有話事權
唔好以為狗屎垃圾都可以返到大陸紅先得架

古天樂陳奕迅夠紅啦
但無人會屌佢哋無才華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞