【連登 商業電台 光明頂 討論區(八十八)】

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
Chantel 同gi都有粉絲互鬥既
但D fans無咁煩周圍屌人,而家仲要屌緊前輩
點會冇淨係娛台成個大軍係到,本身對佢哋冇乜嘢都少少反感
聲夢而家各有各做,D人無睇炎都照罵
仲有Mike之前講到幾撐,一返大陸就反轉豬肚
又話撐香港樂壇,好啦而家c.y kong 抄歌啦
真係幫佢地倒米,明明唔係講緊佢哋都要屌一餐
Mike算好撐啦仲想點,個節目係維穩節目黎佢暫時都冇講過啲乜嘢,就算返黎都唔覺得佢會玩完,根本好多人已經睇化咗
唔睇化可以點
唔通覺得香港人可以養得起佢?
有乜廣告射俾佢?
佢的新歌又唔爭氣,班底問題
所以咪話已經好少人屌佢都係屌eric kwok嘥咗佢
利申返 其實我不嬲都唔聽mirror 甚至唔鍾意mirror 12個入面我得牙jer係比較鍾意 我仲想佢脫離mirror 單飛添

不過唔鍾意還唔鍾意 陶傑講既point同你講既point的確邏輯上係有問題 我唔同意你唔代表我係鏡粉 不過連登有班人不嬲都鍾意非黑即白 最撚鍾意鬥依個鬥嗰個 係都要鬥到變地底泥先安心
如果陶傑有屌過mirror 獨大影響其他人搵食
咁我就唔同意

我不嬲覺得獨大係冇問題只要有料

不過我就覺得陶傑屌緊嘅係獨大得嚟又冇料
佢今日節目有話過mirror 無料咩 同埋mirror不嬲行偶像路線 無論唱歌做戲定綜藝方面都係 你用實力派路線既角度去批判佢地咁梗係唔掂啦

陶傑除左依個point之外仲講左行業生態大不如前、政治對立因素、同埋黃絲情感投射

老實講 除左第二點之外另外兩點都唔太valid 可能係因為佢本身無跟開近年樂壇關係 成個行業生態其實比起5-10年前好左好多 之前TVB捧唔起啲人既主要因素都係因為無人睇同個台太柒 但係多左個viu多左競爭之後依幾年咪不斷出好多新人 由mirror到mc曾彼得再到其他人 咪就係因為多左viu之後有佢口中所講既配套 綜藝音樂節目電視劇都有又多影響力過tvb 所以近幾年樂壇風氣咪越黎越百花齊放

mirror 本身無明顯政治立場取向 唔通班中女真係連登仔咁講撐佢地當係抗爭左? 咁點解唔係情感投射去rubberband kolor依啲黃band 而係投射落無明顯立場既組合到 根本都唔撚make sense 不過如果用依個point去睇成個娛樂圈生態其實無錯 確實係因為抗爭所以多左人有本土主義 所以本土既無論影圈同樂圈都多左人留意同關心 亦都多左啲賣本土情懷既藝術作品

至於係咪虛火你睇下mirror 個紅館演唱會係咪場場爆你咪知
佢咪話呢12件垃圾好似韋小寶食屎食著豆囉
點樣有料啊唔通要指住你個頭話你垃圾鮮係垃圾咩

佢都用緊「件」字 咁都聽唔到貶意嘅意思

佢仲有話佢一首歌嘅名都噏唔出啊
佢話佢諗唔到佢哋有咩獨特之處啊
作為一個藝人咁樣仲唔夠垃圾

又話唔出有咩優點又有噏唔出有咩成名作仲唔係成個廢人咁

佢講到明八九十年代啲人行出黎都有氣場啊唔係好似你班垃圾咁

你講得冇錯呀mirror 真係帶起左呢個樂壇
因為咁多人見到啲垃圾都紅到
俾咗好多信心啲新人呢個絕對係好事

佢虛唔虛火唔係睇兩個月之後㗎弱智
連虛火點解都未識 柒少陣啦

演唱會有飛黃牛實買爆 邊個唔想賺你班戇鳩fans 錢
仲有阿陶生結尾都話佢被呢班垃圾激活左

教精你啦佢言下之意即係講緊呢班垃圾紅得起令到佢信心都返晒嚟
鏡狗 領狗周不時喺度引戰 10幾歲妹妹仔比佢哋屌撚到黑警共匪啲咁撚樣 邊個得閒同佢哋嘈
其實聽左19咁耐 你都應該知佢係一個比較老餅舊派嘅人嚟 我可以大膽講句 佢可能連單春既歌都up唔出幾首 坦白講 以佢咁鍾意電影 但係來來去去都係講堆舊戲 你就應該知佢對新事物嘅接受能力有限 唔淨只本土戲 連歐美鬼佬新戲佢都少講 所以佢唔鍾意mirror都係正常不過嘅事 唔係有冇實力既問題 唔通MC 曾比得嗰班有實力佢就會聽咩

whethet you like it or it, Mirror 依家的確係好撚紅 與其話佢地無實力 其實更加有趣既係點解佢地無實力得黎又紅到 陶傑自己比既答案係食正抗爭條水先可以一個獨大 但事實明顯唔係咁 最紅個班反而最少唱啲有政治色彩既歌 依個亦都反映到佢唔了解依家既廣東歌市場

而佢最有問題既地方係 喺無事實基礎下9up 平心而論 種廢老心態仲勁過燒山屌游學修 起碼燒山都真係了解youtube生態同埋香港電影既近況 本來樂壇生態就應該係百花齊放 容納到唔同style既人 而唔係一味唔鍾意就瘋狂批鬥 而viu近年咪正正係做到依點 一堆比較alternative既人都上到佢地既音樂節目 rap既有JB嗰班 夾band既有kolor zpecial 相反TVB就算捧到班新人出黎 都係唱黎唱去都係老餅歌
講極都唔明
而家無人話班垃圾唔紅
而家只係話班垃圾冇料扮四條
濕鳩係笑緊你哋班羊群心理
搞死香港樂壇
不如你講吓有咩佢哋值得紅
唔係講兩句香港樂壇一定係亞洲第一就有用㗎啦
仲係流於呢啲口號式思想
但有班撚樣就睇得好撚high
吹捧到好似樂壇救世主咁
真係笑撚到黐線
陶傑再開腔回應 形容Mirror「只是發洩工具,十二個成員猶如吹氣公仔」!
https://lih.kg/iyRKuS
Mirror裡面都有清泉的
Jer就係清泉
Lokman都係好努力的男仔

而家上弦幾個都唔得閒排舞就退出啦
Mirror演唱會的贊助都係李澤楷公司
由最初CSL、富衛、mov
唔係話唔支持新人mirror
佢地唱左三年啦好似?

又有乜進步同core value?
而家的問題都唔係有料無料,個娛圈大把無料人
而係班粉絲周圍逼人睇viu,一講親mirror就話人廢老哩種風氣

一講下隔離After Class就話支持tvb
面書大把傻撚
睇下電視都要話tvb老人台
自己又睇緊金宵大廈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞