日本Being系音樂討論區6

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
原來姐姐版本喺request best同時間之翼嘅編曲又有唔同喎
其實前幾年隻精選都賣得一般, 今次想賣得好真係要諗下計仔
例如真係可以TIE到入樽電影
相信大家當年唔在乎中山的唱功, 嗰陣大家都係在意當年佢的靚樣
中山唱功叫做好過啱啱出道果時,唱live就唔好有太大萬望,話哂人地賣點係氣質美貌加演技,不過佢喺情場起起跌跌,都滄桑唔少

原曲係旋律搭夠,兼且借助同Being合作以及中山美穗作為日劇收視保證嘅效應,成為美穗最暢銷嘅單曲

撇除歌藝,當年美穗都算係憑靚樣氣質吸引唔少人睇佢唱歌嘅歌手
始終嗰隻碟係佢啱啱先出返嚟 再戰樂壇
嗰隻精選好似都賣咗過三萬隻
其實我鍾意2021版的
真係唔得中山真係唱得好L難聽
好彩WANDS的碟冇收中山版
搵敬子姐姐做和音 整個albumversion
咁中山美穗本身唔係實力派歌手,對佢唱功唔會有太大期望

而且佢當年都算係女神級,氣質同美貌迷到唔少fans,佢本身係主攻電視劇同電影嗰辮,90年代日劇全盛時期佢都扮演重要角色,佢唔少專輯暢銷都係多得佢主演日劇嘅高收視,好似《偶像媽咪》同《美味關係》
其實我聽呢首歌
首先係聽WANDS album ver

之後先中山美穗版

因為先入為主關係
真心覺得中山版好L難聽

呢2首sidetracks我又係好鍾意

Oh! Sugar Baby有大黑和音
多謝推介
我晏少少聽吓先

2個版本完全不一樣
原來呢首都係作詞俾人哋
我係聽中山版先
以美穗標準黎講呢首已經唔差,如果聽佢80年代初初出道唱live表現真係麻麻,後期已經叫做好左
HOLD ME Full Album都比較moody
我鍾意呢隻
https://youtu.be/lpOnFGRGfzs

上原live唱得唔錯
睇樣唔留意佢歌喉係okay嘅
之後無WANDS和音佢獨唱,似乎都唔係好夠氣唱呢首歌
https://youtu.be/8jspIL7VCw8

成個MV氛圍都係神秘
近年都殘左唔少,無佢細妹咁襟老
呢個MV都正呀
尋日睇咗篇嘢話原來呢個MV姐姐著嗰件衫係長户臨時借俾佢,而唱片封面件皮褸係另一個工作人員借嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞