發現自己冇咁中意用iem聽歌

349 回覆
214 Like 16 Dislike
用過e3c,sf 5 pro
ue900s其實幾啱聽
但有樣野覺得好怪就係一聽啲厚實嘅女聲就覺得把聲好似轟埋嚟好刺耳,會聽到有啲聽覺疲勞
最後個接頭壞壞地保養換左就賣左
K3003都用過,係我最滿意嘅一隻
但啱啱過保養就壞單元,香港代理話唔整
Send email比akg投訴,隔日代理打嚟話可以$3000換對新,但唔會有保養
最後求其買左對幾百蚊onkyo就算
到而家用慣左airpods pro都冇興趣再買其他
一開始用跟機earpod 覺得隔音太差 之後入iem坑
se215 -> sf5 pro -> se535 -> es50
好彩無玩dap 只係玩下usb dac
後期用過AKG k712 pro
而家主力da-310usb + PM0.4c + audioquest forest + mogami 2534
覺得簡單聽歌就好
但係佢個自家插口正喎
之前用親MMCX嘅耳機/線都會接觸不良 好撚煩
甩蓋+條導音管散開咗出嚟 點砌都砌唔翻 再加接觸不良
讀書果陣聽SE425,之後轉下鐵三角,到一出黎做嘢買咗隻Fostex TE100,用到而家都有6-7年
Player就由iPod Classic到Sony機仔,再上Onkyo DPX1,最後套裝價買咗AK70mk2用到而家

Speaker後尾都有玩,用Teac NT-505加Nuprime STA-9同Onkyo結他喇叭,之後都退晒燒
一過保就壞
中學買左對im70, 然後換左對campfire orion直到依家
好瘋狂
AK70ii 個樣好靚
巴打一步到位
我覺得im70個樣好靚, 但真係50好聲啲
orion又係好靚
巴打追樣?
粉碎
所以話仲keep到ue舊耳機嘅巴打好勁,qc真係好差
巴打簡單得好唔簡單wor
respect
用緊im70 兩年了 幾好用
口碑之作
明, bad contact真係會躁

年幾前換呢一set
Ier-z1r + fiio m15
不過夏天出街都係用sony果個藍牙耳機
因為太撚熱
不過老實講 真係冇wireless earphone可以做到有線等級既聲
只係窮唔想玩咁貴, 然後想知圈鐵個分別, that's why im之後orion
Sony high-end真係好好j, 樣都好j過人
但係呢隻真係好難推
黑磚完全唔夠力
最後要換部大陸機黎推

之後想試下人生第一對CM
可能整對sony just ear
中意邊樣多啲
g持
之前Ue900S都用左幾年
一千幾蚊4鐵(冇記錯既話)
真係好抵玩
不過係調味淡啲
orion, 隻im比左老豆
campfire啲耳機真係好好睇
以前對仙女座綠色係街見到其他人用真係會有種英雄惜英雄既感覺
dpx1好撚細力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞