發現自己冇咁中意用iem聽歌

349 回覆
214 Like 16 Dislike
巴打玩親都flagship
哩隻降噪都差咩, 我睇soundguys.com review, 個降噪曲線算係數一數二
好我留意下, 嗰嗰google見到話轉新design, 都好似值得留意
喇叭先係王道
Campfire Audio Andromeda 2019
用過true wireless耳機之後就退左燒 太方便
屌 我第一隻貴少少嘅iem就係ue900s
當時買完開始喺連登爬耳機文
見到個個都講到ue900s好冷聲又盛
就開始心思思想改善吓隻嘢
開始換吓啲線 買部dap聽歌
然後又收吓唔同低階嘢聽吓有咩分別
當時我其實都唔係好聽得出有咩分別
但都係覺得自己未熟 玩得唔夠勁
到後嚟見個個講到仙女咁神
就走咗去肥花收二手
當場試嘅時候冇認真聽
到翻到屋企一聽 忽然醒覺
完全唔知點解自己要追耳機 自己根本木耳
除咗音質清晰啲 根本唔太分到有咩特別
發覺其實自己係俾連登啲文左右咗
仲要每次聽歌都搞一大輪
最後就乖乖地上肥花放翻佢
買對無綫耳機聽歌算
dma早幾年勁推qdc, 到而家都仲有幾隻cm嘅demo
信和地庫嗰間就齊demo咁滯
諗住去試
巴打入咗?
其實當初2019出左 有去試 印象幾深
唔止剩係人聲 低音都有出翻嚟 有彈力
個陣冇錢冇買
依家$3980 9沖左
Akg k450係咪停咗產
如果只係用黎聽歌 iem係取捨得最好
耳牛只係好聽小小, 但iem我可以好舒服咁聽/帶足1日
如果歌種唔係要求大聲場 寧願iem
Review 好正

巴打有冇試過AirPod max?
UE TF10 -> Shure 535LTD -> Acoustune HS1650CU -> Final B3 -> Sony WF-1000XM4

用咗XM4之後部Walkman ZX507都賣埋,用iPhone聽歌算
而家啲true wireless耳機音質同連線都好過早期嗰堆好多,真係返唔到轉頭
其實iem秒到koss pp 同x2hr的唔多
呢個係iem先天限制

當然要比較好的dac
ATH LS50>ATH IS50> ATH LS200 (傳説中嘅女毒iem、個時第一次買四位數嘅iem ) >campfire audio IO (已賣) > senhesier IE40 Pro >而家用緊嘅嗰隻Aroma Audio CM>AAW A3H+
嗰陣時我對音源亦都有追求,主要淨係搵FLAC, DSD , WAV file

為咗更好聲而買過N咁多條線、甚麼銀線銅線,4絞8絞等等,由3.5頭玩到去平衡頭(因為平衡頭表現更好),又為咗音質買過好多耳膠耳棉
又買過KZ ZS10 呢啲淘仔IEM
DAP就淨係用過兩部:Sony A15 > 二手AK70 MK2 (現役DAP)
之後就退燒轉咗用AirPods Pro(買AirPods Pro係為咗佢個ANC,仲記得嗰陣時嘅ANC好勁,點知愈update就愈垃圾) ,之後就入咗對Sony WF1000XM3 (音質好,ANC勁,唯獨配戴感垃圾)>B&O E8 ,之後再入咗對Sony WF1000XM4 (ANC好,較完個EQ之後啲表現真係正到爆,同未較之前差太遠,未較之前啲表現平淡 ,因為耳機本體細粒咗所以配戴感更好)

最近又開始入返坑,而家想入Fitear MH334 CM ,以前試過水尾ToGo 334 ,個價錢都好平,但係嗰陣時自己唔夠果斷斷,所以冇入到(後悔到而家),新版公版TG334 個價又有啲貴,所以諗住整MH334 CM算
可能會順手換埋部DAP (想換二手Sony黑磚或者係AK SR25 MK2)

不停咁發燒退燒再發燒真係好曬錢
Lm
same
本身有對cm再加部dap
次次聽電話 whatsapp都勁煩
依家用true wireless咩燒都退晒
Aaw a3h+ ?
cm 先二千幾
一闊三大
本身音響就係小眾
CM更加係小眾中嘅小眾
不過隔籬耳機post好似有個fitear邪教
以前啲旗艦依家好抵玩
前提係你要搵到
依家keep住ex-1000同monster miles davis tribute
要tg 334想賣輕鬆好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞