發現自己冇咁中意用iem聽歌

349 回覆
214 Like 16 Dislike
細個突登去配件鋪買Sony耳機

貴就唔貴, 慳埋啲零用錢買
特色係條線好撚短

到中學有兼職收入, 見啲同學仔玩耳機, 咩um1、w1, 自己都買咗對貴少少嘅耳機聽下
UE 400vm

我中意聽band sound(pop),記得啲結他聲好好聽
冇耐隻耳機就去咗洗衣機游水

嗰排好興二手耳機, 於是買咗自己第一部dap, 又買咗一時佳話:tf10

坦白講對佢印象最淺, 冇耐趁佢未解體, 就喺肥花幫佢搵下一位主人

後來先買後聽, 入咗對w40, 因為巴打話好啱聽band sound

插落唔記住手機定A16一聽, 怎麼聲音這麼單薄
於是佢又去咗肥花

w4換做錢之後,用同一舊錢,喺同一間鋪,買咗對momentum on-ear

好聲嘅,但on-ear真係戴得好攰

後嚟試啱ue900s, 陪咗我兩三年, 聽歌、做嘢都好滿意

最後膠水老化, 成塊面板甩咗, 唔見埋
當單元賣, 都喺肥花執到幾舊

哩段過程仲用過AKG K450同Motorhead Iron Fist
AKG K450係我唯一一對open back headphone

好聽, 雖然on-ear但戴得舒服, 個人評價很高
日後見到AKG產品, 都會睇高佢哋一線, 可惜唔夠果斷, 買唔到尾水清貨價K3003

Motorhead Iron Fist就係個笑話, 嗰陣啱啱流行Black Friday買嘢, 突登托女朋友喺英國買, 唔知幾千減到幾百

主要係佢聲稱over-ear, 但夾到我對耳仔好撚痛, 可能同我冇緣呱, 女朋友同耳機都係, 依家都喺人哋度, 一去冇回頭

到拋個身出嚟做嘢, 有少少消費力, 夾咗一套dap + iem, Onkyo DP-X1 2.5mm out JVC FW-02
耳機係二手, 原裝線好快壞咗, 個殼都膠水老化自己黐返,
線買過兩條, 第一條係肥花師兄自製線, 第二條好似又喺上面講間鋪買(另一分店)

哩個組合好夢幻, 好滿意
每日搭兩個鐘巴士返工, 用dap聽歌, 完全唔會受手機影響, 依家一開app、打機, 耳機啲聲就窒窒下時大時細

每個燒友都會有煲退燒癮, 後嚟換咗蘋果手機平板, 撈底換咗尾水Beats X

啲聲正正常常啦, 我都轉咗用Apple Music, 冇所謂啦
保養期壞兩次, 印象尤其深刻

之後又被人氹咗入對Beats Studio, 佢話Beats依家啲聲ok咖, 哩隻做嘢都得

ok, shut up and take my money, 咁靚仔咪當買嚟趁衫
(保養期內壞一次, exchange unit唔同色, 果斷轉售)

因為換返Android機, 有個耳機窿仔, 又有aptx 同ldac, 選擇多咗
諗住方便zoom, 買咗人生第二個笑話, Razer Opus

ok, 我係為功能買嘅, 3.5線可以用返耳機本體mic係幾方便
只能夠講, 你哋唔俾人試聽係啱嘅

於是轉頭又去肥花換錢, 買咗Sennheiser PXC 550-II

我係俾網上啲圖誤導咗同OPUS有一樣功能
不過唔好理, 降噪效果頂級, 聲音中性, 叫做不過不失(啱晒做嘢), 跟我跟到依家
(買咗瑕疵品, 用到software update用唔到, 保養期內換咗兩次貨)

重點就到喇
所有燒友完成退燒哩個步驟後, 就係再次入坑, 先後買咗兩對雜牌耳機, 我嘅原則係, 個Brand要有專業音響師把關

聲稱兩鐵一圈, 聲稱老闆調音師出身, 可以參考KZ耳機笑話
(耳道稍微鬆脫, 聯絡保養不果)

喺星際試咗同牌子S1, 覺得隻drop-tuning聲好撚頂癮, 見上網S2有平, 就入手試下, 唔同聲嘅屌
個聲正正常常啦, 但耳機同大地親吻咗一下之後, 個殼就收咗皮

喺哩個時候, 毒友又拎嘢出嚟俾我試下, 又係話做嘢啱用
Acoustune hs1300ss

(很想要綠色吧)
我同Acoustune有啲緣, 退燒前想過買佢哋條2.5線, 不過嗰陣冇貨, 冇得試, 入咗另一條
隻耳機呢~好聽喎! 但我是拒絕的, 因為冇mic, 我隻雜牌耳機有mic方便啲

但造化弄人, 俾我搵到同牌子尾水hs1670ss

mmcx頭, 可以拮返mic線上去用(不過好快上返原裝線, 音質先行)

講到哩度, 終於去返主題, 我好似冇咁中意用iem聽歌

有啲想買隻質素好啲嘅wireless over-ear headphone, 睇下會唔會多啲戴出街/出街戴嘅慾望, 隻Sennheiser PXC II 降噪係好好, 但啲聲真係悶, 0 bass,巴打們有冇推介?
UE900好正
同自己隻耳tup tup 含
鐵聲又好聽
iem > headphone > speaker

問嘢都問得咁有誠意
ag whp01K
配件極齊全,業界良心
可惜qc出事,轉瞬即逝
我都有諗,同我差唔多時候起步玩iem嘅人,應該都轉晒搞家庭音響
順便記錄下,相信我嘅經歷係一代人嘅經歷
平均計咪 Bose NC700 / Sony WH-1000XM4 二選一
K3003 跌左落6K 入完就退左坑lu
仲放左係屋企 但已經好少拎出黎用
見過K3003i撈底價$3k, 因為冇保養冇入
其實你玩咁耐耳機
點解唔一步到位 上CM咪算
主要以前係冇試啱, 壞UE900s嗰陣想過換UE11
依家就好firm唔會用咁多錢買耳機
Bose NC700同我隻Sennheiser PXC550II 降噪效果差唔多,
聲仲PXC550II好啲添,
強烈建議所有想入Bose Headphone嘅人, 試下Sennheiser PXC550II

Sony嗰隻我都試過, 我覺得戴得唔舒服
我215, ue900, im04, 最後airpods pro...
以前儲錢買第一隻IEM,仲記得係UM1,買完返黎心諗

頂你乜都冇,成杯清水咁

之後陸陸續續換咗535 XBA40 Audiotechnica唔記得邊隻,仲有好多好多其他同線,最後發現攞撚住個DAP(同樓主一樣Onkyo果隻,最後肥花)咁麻煩,依家SONY真無線+Tidal乜都夠聽,反正坐車嘅時候,都無咩細節可言架啦
WH-1000XM5
我就用緊b&w px7嘅,除左降嘈係垃圾之外,我覺得幾好聲
不過你有句講得好啱,我cm,campfire solaris, ak咩都玩過,依家決定投資家用音響算
535(已賣)>ER4>fitear private 333(依段時間啲耳機都仲係好平)>EX800ST>EX1000>M9(已賣)>IEX1(已賣)>IER Z1R>final heaven vii>final lab I>XBA Z5>K3003(Now)
儲埋儲埋啲係舊時嘅IEM多 依家啲IEM試完得個望字多
就好似final依個brand咁 舊社長未死之前啲作品都特別 但依家真係
想知研究耳機既人,對聽歌有無一樣咁講究

樓主可否分享下你咁多年聽歌、揾歌聽、甚至睇show既心路歷程
近年好少聽人講FitEar, 巴打知唔知點解, 明明以前神檯級
見你咁講完, 諗一諗自己音樂品味好似同玩耳機一樣, 都愈嚟愈走入主流
睇show嚟講, 以前會留意本地band大學school tour, 走去睇免費show
QDC對我嚟講係個好迷幻嘅品牌, 因為論壇以前好多人講, 但香港冇代理, 一直到依家都未有機會試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞