發現自己冇咁中意用iem聽歌

349 回覆
214 Like 16 Dislike
我覺得Bass唔係好夠
聽流行曲係差咁啲咁
Ath ew9,se215, msr7se, fd01, tg334 放埋退燒
依家出街用藍芽 返屋企用iloud mm 廳用focal 806
所以玩耳牛
iem之後應該都係得音樂人會買
sr25 mk2抵玩
個價em5
但好垃圾
放棄左
Sp1000其實唔差,繼續用
ak

巴打好勁
以前出名QC差,你仲keep得咁好
jeng 野
Um1> westone 4r>UE 18pro>t8ie>AirPod pro+focal elear (home use)> Sony WF-X1000m4

由有線玩到無線
起初好有heart 帶埋個袋孖住set野出街聽歌
到而加都係想方便

有諗過玩speaker
要搞好room acoustic 先要有地方
努力咁做 希望遲d有一個自己空間享受音響
咁啱今日拎返對cm出嚟聽
不過平時我都係用airpods pro開transparency mode
正常
舊時識落好多玩耳機嗰啲
而家都轉曬藍牙
我都仲keep住對CM
不過部機賣左了

都用咗成7 8年
中學個時平平地買咗套2000蚊唔記得咩款in ear
覺得好正好正
有日打開電腦 用個40蚊嘅喇叭聽歌
都覺得好正好正 好似仲正過對耳機
自此我決定唔再追求耳機 體績太大想限制
最後又買咗對又係2000幾喇叭
好似都差唔多

最後我終於明白
原來係我木耳

於是我去買了2000的AirPods pro,
又再買了2000幾的sony xm4豆豆
點解?
因為聽講佢音質唔錯

當然啦 都係聽唔出
(中間省略各種2000價位的耳機/headphone )

至於點解係2000
因為我次次budget 都係2-3千
Fitear唔比人Refit,就算比都要求多多所以買返嚟真係陪你過人世,比第三方Refit有機會衰聲咗,咁麻煩又唔係咁特別做咩玩fitear
用緊n3ap 愈黎愈嫌條線麻煩 諗住換xm4 點知啲音質差好遠 但係無線既自由又真係好爽 搞到都唔知換唔換好

以前我都覺得點聽得返轉頭,點知換左無線先知咩叫返唔到轉頭
10仔改咗CM
3仔真係仲健在
估唔到最後自己都係輸比方便
換左佢 屋企聽喇叭/耳牛好過

iem 對比耳牛同喇叭都好撚多限制

出街一對xm4搞點
要隔音開降燥
亦可以開通透行街
就算係廢廢哋嘅降嘈都差好遠
有時我會齋降嘈唔播歌行街

好好好細個(11/12歲)嘅時候見到通利Q460 (姐係K450) 特價就買咗 之後都係直插電腦/手機鳩聽

之後開始刨forum 就開始中毒
買第一部DAP X1ii + SE215

後尾買咗UE900s 果陣真係覺得好撚正 樂器分離度soundstage 舒適度 到依家都搵唔翻 後尾都係好似大家咁爆開咗 好心痛 如果唔係唔見咗應該聽到依家

途中player 換過L&P L3 同 X5iii

UE900s爆咗再之後信epc 買咗隻淘寶訂做十單鐵 聽咗都幾年 之後成盒唔見咗 部X5iii 又壞撚埋

中途仲癲撚到買對studio monitor JBL LSR305 做電腦喇叭
問題係我間房得幾十尺唔夠 又無位擺啱角度 完全發揮唔到

又買埋HD6XX 諗住喺屋企換嚟聽 結果都係貪方便用喇叭多

最後決定放棄聽一路最注重嘅樂器分離同聲場

舒舒服服聽暖聲歌算 就買咗Sennheiser IE400Pro (好撚舒服)+ 二手ZX300 貪細細部可以插iPhone 聽Spotify 算

結果

入U 搬入hall
套home setup 廢撚咗
喺hall 都係IKEA+Sonos 無線喇叭/AirPods Pro
對senn 俾咗女朋友用嚟插iPad 睇netflix

所以 根本一早買對airpods 咪算 慳翻啲錢食幾餐omakase 仲開心 仲唔會無啦啦跌撚咗

利申 聽住airpods pro 嘅spotify 覆呢個post
我甩完塊蓋黐翻有日戴戴吓成隻喺耳仔入面爆開 決定救翻都嘥醫藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞