[KPOP] K-POP 2022討論區 (17)

1001 回覆
14 Like 15 Dislike
好似IVE咁 Izone帶到fans過去
對呀! 遲來的一位 恭喜哂
BTW 我都影過DC

You and I?
好少女團舞會有咁樣叉頸
咁多爭議閪公司同空降閪女團
唔洗幾耐好快橫掃大台1st Win
仲要咁撚臭串囂張

反而冇咩爭議實力又強 又多好歌
Dreamcatcher要捱足五年先拎到1st Win
仲要全部喊晒口

呢個世界有幾咁唔公平…..
路遙知馬力
高開低走既團多的是 冇咩特別
冇天理都好過冇人理
當年Dream Con真係型到爆
仲要咁啱一出黎就落大雨好啱feel
https://youtu.be/0BxTqD3WljM
係 覺得You and I係神曲
IOI 班女 (頭3除外)成最大輸家
kpop年年都出咁多新人新團,要紅其實都要講運氣,現實就係咁殘酷
請夏都係輸家咩
17年出道嘅除咗DC同Weki Meki重有邊隊嗌得出名
記錯請夏係第3 自膠
牙clean有情都帶唔郁fans過檔喎
唔關事2個都係公司on9姐
輸緊啦
你老母啊空降西飯
西公司
2020到今年,前前後後一堆「怪物」,呢兩三年女團界都真係風雲變色改朝換代得好勁,阿媽都唔認得咁。大公司嘅AESPA、LE SSERAFIM、HYBE新團、NMIXX + 大台限定團KEP1ER vs 中/小公司嘅IVE、(G)I-DLE、STAYC,呢八大就咁食晒個市場。賣碟就初動六位數係起點,音放一位就閒閒地半打一打,舊少少嘅團,甚至大公司+算新但放養嘅團 (名唔開,費事大家唔高興/拗),面對咁情況好難頂得住。嗰種「難」可能係連搵通勝擇日上The Show、Show Champ偷下雞都未必擇到,嗰種。

又,呢種環境,睇BP點面對會幾有趣。國內外fandom係夠晒聲勢好大,但長年玩飢餓營銷而大圍又發現佢哋逐漸變成老團,而「新八大」又至少係同樣咁如狼似虎,個fandom有幾硬淨頂得住?唔係幾睇得透。
嗰陣個期間限定真係太短,嘥晒。玩多一年,fandom個量同堅固度都會幾何級數發展,可能真係個個變晒Wonder Woman拖幾架飛機都得。不過呢啲真係what if,純粹FF下算...
吓...「fan屎鬥一番」?XX Got Talent咁玩然後Mnet順手入市build up自家藝人pool?
見到而家QD孝琳咁有noise
唔知請夏有冇dum春唔玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞