[本地足球] 2021/22 港超聯 (已腰斬)、亞冠、亞協及香港隊討論區 (48)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
對於「JSR U22 Player of the Match」獎項之設立,先後有前鋒簡嘉亨和門將伍瑋謙當選的冠忠南區,主席陳文俊認為十分正面:「成件事係好好嘅安排,畢竟年輕球員除咗落場機會之外,鼓勵同認同都非常重要,希望喺新一季會繼續有同類型嘅獎項。

至於有份促成獎項成立的足總CEO譚秋朗認為,「菁英盃」是一個很好的平台讓年輕球員取得實戰經驗,而「JSR U22 Player of the Match」獎項更可推動他們交出好表現:「我希望這些經驗可幫助他們在9月舉行的亞運會,為香港爭取好成績。」
From: on.cc
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20220414/bkn-20220414180024202-0414_00882_001.html
【 香港男子代表隊首課訓練!】
香港男子代表隊及二十三歲以下代表隊今天早上完成首課訓練,備戰亞洲盃外圍賽及亞運會。教練張健峰認為相隔三個月後球員能夠重返球場,對球員的心態有正面幫助:「是次訓練目標主要重拾球員體能狀態,盡量避免進行高強度的戰術訓練而使球員受傷,同時希望改善球員個人和小組的情況。」他亦勉勵參與亞運會的年輕球員珍惜機會,在亞運爭取出線。

此外,足總現正積極安排海外集訓機會,視乎各地疫情發展,代表隊計劃於5月中、下旬進行海外集訓及友賽馬來西亞。在符合防疫規例及保障參賽相關人員的健康為前提下,務求在亞洲盃外圍賽前讓球員重拾比賽狀態,力爭佳績。海外集訓和出戰亞洲盃的球員名單將稍後公布。

#香港勁揪 #HKRT #香港隊 #亞洲盃外圍賽
隻手遮天
夠鐘食藥
酗23無鬼
流浪中風D鬼一早唔係香港
港會就算數啦
爛區呢?
夠鐘食藥啦,香港球會點打歐聯呀
你勁醒目
呢個對話要邏輯架原來?
會唔會香港有錢買明星之後破例邀請? 卡塔爾都踢美州金盃啦
中超

夠鐘食藥啦
FT 220體育會 0-1 Khaan Khuns-Erchim
啱啱呢場直播最多得720p
流暢無疾 可以重溫重要事件嘅片段
easternlonglionsfootball 為秉承球會優良的青訓傳統,繼早前U18中場黃偉駿後,是日本會再提拔U18尼泊爾籍中場兼隊長柏拔(Prabhat Gurung)到一隊跟操。

自14歲起便加入球會青訓系統的他,完成首課操練後表示:「自己一直立志成為職業足球員,經過今日距離目標邁進咗一大步,但今日有啲緊張,可能係青年隊停練接近4個月,球感有啲生疏,再加上喺一隊嘅訓練節奏更快,導致發揮唔出最好表現,自己再需要落啲苦功去適應。另外感覺到偉駿、卓軒佢哋進步好大,令我對成為職業足球員嘅決心更大,期望呢段期間爭取到一份職業合約,我會努力為目標奮鬥。」

青訓總監黃鎮宇今天亦有到場觀課,他指:「今年會方計劃係決定提拔偉駿同柏拔,將有潛質嘅年輕球員提拔上一隊,係會方近幾年嘅既定目標。首先希望柏拔能盡快適應一隊節奏,爭取到一份職業合約及上陣機會,而偉駿已跟操一段時間,希望佢喺一隊隊長梁振邦身上繼續學習,日後繼承傻邦嘅衣砵。」

前幾日係咪有人話升副隊長唔升隊長
大理文附加賽係咪冇得睇直播Elevensports HK個時間表唔見有
都估到係佢啦邊有咁巧合,上次就放朱屎入港隊做「助教」
有冇料到㗎好似轉得咁快咁嘅
同Ai Kesen都係踢巴乙,港超棄卒=中超巨星
唔make sense啦....如果傑志budget無限,點解唔揀晒香港最強d人...

就當用返你嗰4個外援...

son 利雲 孫銘
樂仔 Kante
Sean
傑仔 Vvd 細佬 Vas
Paul
【Hold your breath 😮‍💨】

Card Card Card🌠🌃🌄
今次嘅亞冠之旅🇭🇰🇹🇭
由於受疫情同入境檢疫措施影響🦠🛬
未必有好多球迷好似2018年咁
飛去當地支持傑志⚽️🏟

但我哋係香港一樣可以與傑志同行💙
藍浪準備咗卡仔作為宣傳品
亦喜獲多間商戶協助派發

卡仔Size袋係銀包 啱啱好👍🏻
放喺枱頭/透明手機殼亦得✅
不過過當時未知道有球隊退出
不便之處 敬請原諒🙇🏻‍♂️

今次真係得咗✌🏻
好感激咁多商戶願意同我哋合作🤝🏻
令呢個【藍浪x亞冠x應援】活動得以進行👨🏻‍🔬⭐️
此外我哋亦多謝球迷F先生同大坑先生
喺完全拍膊頭嘅情況下完成精美嘅宣傳品🎨

4月15日及16日起多間商戶派發卡仔
派發商店名單(排名不分先後):
菓。紫龍
執波仔 Football Caddy
樂文文具文儀用品公司
灣仔龍捲phone Outlet - 電子配件特賣場
E.Tea茶星人
Hong Kong Book Era 閱讀時代
Joyful Juice & Fruit/味の源/味之源
Lockeroom Dining
Space cafe & kitchen
Superfans 球衣專門店(英超四大聯賽及組隊波衫)
TEA BUDDY 茶伴
Teamstation組隊站球衣印字專門店

希望各位球迷朋友⚽️🧤👦🏻👧🏻
去到多間商戶可以係FB畀個Like / Follow佢哋IG📱💪🏻
有心嘅朋友亦可以身體力行支持佢哋🍔🥤📱🍬

拎到卡仔嘅朋友可以tag番我哋同埋商戶
IG: ultras_bluewave

多謝大家!WE ARE KITCHEE!

#ultrasbluewave
#界限街藍浪

理文訓練期間,兩個外援大打出手
係我講
原來東方有人mon po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞