捉鬼捉到去英國香港護士協會,你地真係有出息

323 回覆
1112 Like 86 Dislike
利申識個會D人
班護士仔自己搞個會,用晒D假期同私人時間去幫香港護士申請入職,又整教材又搞網上授課,連英文都教埋,全部義工一蚊都無收。
個撈稿都係自己整,區旗係乞鳩人憎無錯,但人地好似係做護士,唔係設計師喎師傅。不如寫埋「光時」上去好無,等佢地返香港時比人拉鳩晒你就開心啦係咪?
你覺得佢地用十九幾個鐘去設計個新撈稿實際,還是用時間去幫人實際?
淨係識得屌,你咁叻唔整幾款比人地揀?
整到D企企理理既,再圍埋揀個靚既比佢地用,會唔會有建設性少少?
好聲好氣提下無問題,匿埋電腦後面開口埋口話人地藍話人地奶共,會唔會太仆街?
一日淨係識捉鬼,屌你咩年代?都唔知邊個先係鬼。

廢話講完,召喚各設計大神出手~~
自己唔檢討、唔改過、唔反省?
同林鄭一樣, 共係立場唔同?
堅持錯誤, 一直錯落去?

英國香港護士協會會徽竟然使用代表熱愛中國的「特區抽氣扇」旗,令人驚訝!

《區旗及區徽條例》《附表1》:
區旗旗面為紅色,其色度值以中華人民共和國國旗紅為標準

教育局話你知:
https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/4-key-tasks/moral-civic/newwebsite/flagraising.html

「區旗」指1996年8月10日香港特別行政區籌備委員會第四次全體會議通過的香港特別行政區區旗。

香港特別行政區區旗、區徽圖案的徵集、評選工作,由起草委員五人以及內地和香港的專家六人共同組成的香港特別行政區區旗區徽圖案評選委員會負責。在評委會對7147件應徵稿進行初選和複選後,起草委員會對入選的圖案進行了審議、評選,由於未能選出上報全國人大審議的圖案,又由評委會在應徵圖案的基礎上,集體修改出三套區旗、區徽圖案,經起草委員會第九次全體會議以無記名投票的方式表決,從中選出了提交全國人民代表大會審議的區旗區徽圖案(草案)。1990年4月4日,第七屆全國人民代表大會第三次會議通過了區旗和區徽圖案。

區旗是一面中間配有五顆星的動態紫荊花圖案的紅旗。紅旗代表祖國,紫荊花代表香港,寓意香港是中國不可分離的部分,在祖國的懷抱中興旺發達。花蕊上的五顆星象徵著香港同胞心中熱愛祖國,紅、白兩色體現了「一國兩制」的精神。

區旗入面既五粒紅星,即係中國國旗入面既五粒星:

https://www.youtube.com/watch?v=mp0yMzLYiLQ

咁中國國旗入面既五粒星,又係乜意思呢?

大五角星象徵住中國共產黨,四粒小五角星象徵住工人階級、農民階級、城市小資產階級同民族資產階級。四粒小五角星的一個星尖,都向住大五角星的中心點,代表所有階級都向住中國共產黨而團結。

呢個就係事實,但連教育局都唔敢講得咁白,只係話:「四顆小五角星各有一尖正對著大星的中心點,這是表示圍繞著一個中心而團結」

我想問吓,英國香港護士協會究竟知唔知自己個會徽代表緊乜?
區旗是一面中間配有五顆星的動態紫荊花圖案的紅旗。紅旗代表祖國,紫荊花代表香港,寓意香港是中國不可分離的部分,在祖國的懷抱中興旺發達。花蕊上的五顆星象徵著香港同胞心中熱愛祖國,紅、白兩色體現了「一國兩制」的精神。

祝英國香港護士協會在祖國的懷抱中興旺發達!

ETV 小學常識科六年級 - 在我們的國旗下 (2001)
https://www.youtube.com/watch?v=kPWykSLdCLU#t=6m40s
咁你叫佢出個POST召募新LOGO先啦
真係有人整完一堆但原來自作多情就無謂
依家得返小粉黃,糞青
呢個post已經係,正式過正式
請問英國香港護士協會係咪已經獲得政務司司長辦公室轄下行政署批准使用區旗?

https://www.protocol.gov.hk/tc/proh/proh.html
申請使用國旗、國徽、區旗及區徽

非經事先批准,任何人不得在任何行業、職業或專業中,或在任何非官方機構的標識、印章或徽章中,使用國旗、國徽、區旗、區徽或其圖案。如向行政署事先申請以取得有關批准,須以書面方式提出,並送交以下地址:

香港添馬添美道2號
政府總部25樓
政務司司長辦公室轄下行政署
[經辦人:行政主任(常務)2]
電話: 2525 5477
傳真: 2804 6552
電郵: flags&emblems@cso.gov.hk
咪撚ON啦,你自稱係識佢啲人,即係唔係組織發言人,邊度有資格代表人講嘢?
捉唔捉鬼唔知,淨係知班人英文好差
做人唔使咁煩既,人地知道你唔中意,想改,唔識改,唔識設計,你咁叻咁博學點解唔出手整個撈稿?
留名追po
佢地係網站出公告公開徵集先講

佢地都無話要改
有時有D野唔使下下撻晒朵咁既,係驚你地無貨咋。
做人比D信心,呃9你我春袋送比你煲湯。
佢地係網站出公告公開徵集先講
姐係唔係話一句幫人
就乜都唔洗理
立場唔清晰係好難搞
因為如果係藍絲跟本無資格去英國
加上英國咁多又教會又工會滲透
如果,呢兩日佢地真係出個Post講公開徵集,你會唔會願意誠心誠意講句對唔住
班抗爭撚係咁架啦,唔係自己抗爭,係篤促人抗爭。
我見到佢哋fb 好似有一個舊設計喎
點解唔用返舊設計?
唔會

我點解要講對唔住?

係都係佢地用區旗向公眾講對唔住

或者都要向港共政府講對唔住 (犯法)
有無圖POST上來?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞