我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 9 )

1001 回覆
11 Like 23 Dislike
悠二大佬, 想問下budget ~1萬, 間中打機+PS, 咁樣夠唔夠, 散熱得唔得

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,479

1 x MSI PRO B660-A DDR4 ATX
價錢:$1,289

1 x G.Skill Trident Z RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZR
價錢:$1,530

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x ASUS Phoenix GeForce RTX™ 3050 8GB GDDR6 (只限砌機)
價錢:$2,999

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$699

1 x Antec P82 Silent Tempered Glass ATX
價錢:$459

1 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$84

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,518
https://www.faroll.com/customize#MTA3NywyMDc3LDI5MjQsMzE5NCw0MzIxLDQ5MzgsNDk2MSw1MDY2
用返matx就夠
呢預算用3060吧
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,479

1 x ASUS PRIME B660M-A DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,230

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$999

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 GAMING OC 12GB GDDR6 LHR 版本 (可單買或砌機減$100)
價錢:$4,199

1 x ASUS TUF GAMING 650B 650W 80PLUS® Bronze
價錢:$599

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,143
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzMTk0LDMzMDQsMzg1NCwzOTkxLDM5OTQsNDg4NSw0OTYx
想砌部DESKTOP FOR打機, 要求大慨係ELDEN RING 呢類型既遊戲
唔知開中高效 同 高效 張LIST差價大慨差幾多~?
如果跟埋MON一齊買,隻MON有冇優惠價??
想要隻32吋既MON

另外想問消費券係咪可以幾張一齊用, 如果得既到時係點操作, 會係PAYMENT 到分單俾錢??
唔該晒悠二
消費券的話.建議到月底再問我拎List

而家條List同月底肯定唔同
又過兩日了,聽日係咪一定會有

比個信心我今晚有得訓好d好嗎
OK, 咁消費券係咪可以幾張一齊用??
宜家電腦用緊intel cpu 8400,,amd 5700xt
32gb ram

如果想打機勁啲,應該換cpu定係顯示卡

心水係:
cpu:intel 12400
display card:3060ti

二選一
巴打你筆直幾多㗎玩Elden ring
急既一律勸喻落腦場,順手可以感受埋腦場文化,90分鐘出機唔洗等
thankyou
因為我比較偏向傳統機箱 唔需要玻璃面
我睇過呢到D巴打既LIST, 好似都AROUND 15K左右?
但又見有D人既LIST可以 10K 左右都搞得掂
所以應該分別都係睇開得有幾高畫質, 所以想知唔同畫質下條LIST大慨幾多錢囉
不過悠二話一出消費券條LIST個價又唔同, 唯有遲D再睇
本身悠二承諾左話今個禮拜頭或中搞掂,然後做唔到,ok咁疫情大家體諒,禮拜三話改為呢兩日盡快會出,宜家好聲好氣問多句要個confirm,有咩問題? 宜家我又唔係屌佢又唔係唱衰法奧

留意返呢兩次既出貨日期都唔係我強求係店主自己承諾架喎,咁都有得沖出黎護主?

躂句腦場文化乜乜柒柒係咪覺得自己好撚型?
我頭先問咗 $7000
咁係咪最低畫質嚟?

諗起以前玩poe 部機廢到要set 到成隻game 泥膠咁
所以我覺得要問既話要講埋自己接受到OR心目中希望部機開到咩畫質先問
最高同最低質可以差好遠
19年開始就脫咗節
我對電腦嘢仲停留喺1080
玩落唔lag ,高清都算接受到
身邊好似冇frd xbox
唔係型,係睇唔過眼D戇鳩仔係度叫春,一早明知自己係急用唔想等,點解唔自己落腦場砌或者買料自己砌,睇你個款都唔識架啦,一係就買現貨廠機,又快又唔洗等,最多咪做水魚,一早已經講左因疫情關係會有延遲無之前咁快,無留意?見悠二答左你係呢兩日都話會盡快,實際情況預計唔倒,砌埋加送貨仲想點,體諒下唔係淨係做你一張單,亦唔係7X24汗血工廠
hi 上個post 問過你手提機有咩優惠 或者邊部好用 8000-10000左右
【你預下星期頭至中啦】【呢兩日會送 我盡快】
兩句悠二覆我張單既reply既原文,我懶得cap圖你想咬文嚼字自己追post cap

唔客氣講句做唔到既就唔好應承個客,疫情預唔到貨期咁不如一早話最遲4月先出到機,咁我咪直接搵第2間囉好黎好去,做咩話下禮拜頭至中出到機?

幾廿歲人你應該返過工做過野架可?唔好盲撐奶到成隻狗咁啦傻鳩護主犬

疫情實際情況預計唔到,我頭先個reply已經講左,法奧第一次完成唔到服務承諾果陣我有無屌過一句?。就算今次如果悠二話要再delay,我原本都係諗住得個知字就算
如果好彩悠二話出到既你估唔洗安排人幫我收?我要返工架大佬

再講,我比錢,佢收錢,我又無攻擊佢同間公司,我問佢野關你條傻閪正義撚咩事呢?
其實唔洗開戰

我聽日會處理佢張訂單的
thx

本身就係同之前一樣想要句出到/出唔到就夠

唔知隻狗沖出黎吠乜鳩
我唔評論任何人.岩岩唔好意思.有自己野做緊.未覆到你

不過聽日係會出俾你.放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞