我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 9 )

1001 回覆
11 Like 23 Dislike
如果cpu 換 amd ryzen5 5600x 有無問題? 分別大唔大?
我唔超嘅 咁我用住550w先
唔得先換
用Intel啦

放棄amd
不過循例問下.你火牛型號係?
點解12代d板咁鬼貴。
淨係記得係fsp同埋有銀牌
用咗四年喇
咁OK
唔該晒你
4月可以5000消費卷網上比完 尾數貨到付款/銀行轉帳?
Display等唔等40系好?
有冇咩eGPU盒好用又有貨嘅?
想問下呢條list點
打機用 筆直$10000

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,479

1 x MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,299

1 x Samsung 980 Pro Series 500GB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$4,899

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$699

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX - White
價錢:$299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,853
https://www.faroll.com/customize#MjA3NywyMzkyLDM3MzIsMzgxOSw0Njc1LDQ5MjMsNDk2MQ
我想問有無需要加埋散熱器/風扇個d?
會唔會行到好㷫燒壞?
如果有會更好的話會推薦加邊隻?
麻煩悠二
等40系要用690 pcie 5.0
msi 660唔support 5.0

有buff

1, 平咗?小弟張單受惠嗎?
2, WFH 工作上有少少急用機,可否提早少少出貨?
3, 幫襯咗你 ER 套餐 B,本身唔熟硬件嘢,但見你回覆其他巴打萬零蚊 list 就玩到ER呢D 3A大作,想知你嗰套餐優點係乜?起碼自己心裏舒服啲/部機到手後開心啲。

悠二巴呢D係咪仲有貨?有貨既話我就落單星期六去你公司攞得唔得
我一早講咗3月會減價
等多幾日都唔等都等咗兩年啦

黎緊4月腦場會鳩加價,4月出amd新卡,5月出i卡,6月先會降價。
睇住時間買啦柒頭
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨 價錢:$1,599
1 x ASUS PRIME B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX 價錢:$1,380
1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16價錢:$999
1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$870
1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$4,899
1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$699
1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429
1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

而家部機已經係6,7年前砌
想請教下
1. 希望部機應付到未來5年 大作 1080p/1440p 中高畫質 唔知上面條list夠唔夠做呢? 同埋打算買埋monitor 可能買 gigabyte m27q 2k/144hz 唔知張卡夠唔夠頂? 另外 m27q 如何?
2. 而家部機 底板同 display都係 asus 用左咁多年都冇事所以新機想砌番asus 請問asus而家係咪都係咁耐用? 底板我上網見都有人推薦 msi b660 mortar / pro 請問係繼續用prime 660好還是 轉上面個兩塊好?
3. List入面隻火牛ok嗎?
4. Cpu cooler 係咪必須? 而家仲有冇送原裝cooler ? 原裝cooler夠用嗎?
多謝幫忙
真痴鳩線退差價,一向硬件嘢有升有跌,成班係到叫春話受害者,記住冇人拎枝槍指撚住叫你買,如果今日個價升返你班乞丐係咪補返差價?
其實12400+2060推唔推到2k 144hz mon?定係加多少少會好好多?
悠二隻 G27Q 幾抵,但你地有冇M27Q?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞