(秒回)坐緊雲南過夜火車 你問我答

524 回覆
14 Like 7 Dislike
樓主介唔介意分享下行程比我參考下

我其實都係參考番之前我看雲南個post,但由於我得八日,所以會緊啲,我第一日到昆明,過夜火車到麗江,麗江住一晚,第二朝去瀘沽湖瞓一晚,瞓夜就翻麗江再直落搭巴士落香格里拉,香格里拉會住兩晚,再係香格里拉搭大巴落大理,大理都係住兩晚,之後通宵火車翻昆明再上機翻香港 如果你玩多過8日可以去埋雨崩個啲呀

係呀之前睇post就係想去雨崩睇金頂
不過我諗我都係得7 8日時間去玩

我其實都係參考番之前我看雲南個post,但由於我得八日,所以會緊啲,我第一日到昆明,過夜火車到麗江,麗江住一晚,第二朝去瀘沽湖瞓一晚,瞓夜就翻麗江再直落搭巴士落香格里拉,香格里拉會住兩晚,再係香格里拉搭大巴落大理,大理都係住兩晚,之後通宵火車翻昆明再上機翻香港 如果你玩多過8日可以去埋雨崩個啲呀

有無link參考下
坐過硬座

過夜?有冇瞓到,真勇士

訓撚到 廣州去昆明28個鐘
試過 廣州去 成都45個鐘,仲要過年,永世難忘,不可一不可再,不過好撚平,204蚊。
我嗰時過年, 我左邊個大陸民工女人個仔話要屙尿,跟住佢老母就叫佢屙落地下,我屌佢老母 佢督尿就跟住火車既軌跡咁前前後後 左左右右。最慘係,我個backpack係地下,眼白白見住啲尿左左右右咁 整撚到我個袋底,我咪屌柒佢,佢扮聽唔到,我嬲嬲地我有枝1.5L大水 倒落地下,跟手倒鳩埋落佢個仔度,然後佢屌柒我,到我扮聽唔明,我話要洗返乾淨個袋。話鳩知佢

屌好撚恐怖

我成枝倒鳩左,咪㰖炒囉。我本身買來想飲,但係跟本迫到連廁所都唔會想去,這麼近那麼遠咁,成地都係人,訓既坐既企既。

想直接燒左個袋
之前都係大陸搭過夜火車
搭足24小時
但又冇乜野
成班fd嘻嘻哈哈時間好快過
同埋多數當地人都會撩下你傾計
同你講下當地天氣, 野食咁

我同班frd分散曬,因為改簽得番啲散位
當地人都有同我傾計,但同我講鄉下話我唔識聽

最記得朝早5、6點就會播乜撚野起床歌
再晏啲7點到啲呀姐就推車賣野
嘈到仆街 完全訓唔到晏

唔撚係掛,我諗住9點醒架喎,仲較埋鬧鐘
依度既巴絲都係火車入火車走

麗江搭返昆明就飛機,好爽啊一個鐘就到

有錢我都想飛機

麗江昆明都係二百幾蚊機票,火車票都要百四蚊,下次去唔會搭火車,呢d可一不可再

你點買架? 我都係搵大陸親戚買機票 到時想搭飛機廢事成日煩佢地 有無得即場買?

我用微信,佢地比紅包我買
我上次搭過一次火車之後,體驗過大陸人個陣邋遢同混亂。以後上大陸去邊都係飛機或者高鐵。
不過幾有趣既係,到站有人會叫醒你起床。

有無link參考下

其實八日。昆明來回頭尾無兩日, 中間六日 大理同麗江兩個地方差唔多,如果去香格里拉 又無三日坐車用兩日,趕豬仔咁趕架
坐過硬座

過夜?有冇瞓到,真勇士

試過 廣州去 成都45個鐘,仲要過年,永世難忘,不可一不可再,不過好撚平,204蚊。
我嗰時過年, 我左邊個大陸民工女人個仔話要屙尿,跟住佢老母就叫佢屙落地下,我屌佢老母 佢督尿就跟住火車既軌跡咁前前後後 左左右右。最慘係,我個backpack係地下,眼白白見住啲尿左左右右咁 整撚到我個袋底,我咪屌柒佢,佢扮聽唔到,我嬲嬲地我有枝1.5L大水 倒落地下,跟手倒鳩埋落佢個仔度,然後佢屌柒我,到我扮聽唔明,我話要洗返乾淨個袋。話鳩知佢

屌好撚恐怖

究竟啲人咩心態,今日行出街已經見到好多細路當街屙,真係同狗冇分別
你地去都係帶大背囊去?
定好似樓主咁帶喼
坐過硬座

過夜?有冇瞓到,真勇士

屌好撚恐怖

我成枝倒鳩左,咪㰖炒囉。我本身買來想飲,但係跟本迫到連廁所都唔會想去,這麼近那麼遠咁,成地都係人,訓既坐既企既。

想直接燒左個袋

洗完仲有尿壓味,個袋幾千蚊
你地去都係帶大背囊去?
定好似樓主咁帶喼

睇自己會唔會成日移動

我其實都係參考番之前我看雲南個post,但由於我得八日,所以會緊啲,我第一日到昆明,過夜火車到麗江,麗江住一晚,第二朝去瀘沽湖瞓一晚,瞓就翻麗江再直落搭巴士落香格里拉,香格里拉會住兩晚,再係香格里拉搭大巴落大理,大理都係住兩晚,之後通宵火車翻昆明再上機翻香港 如果你玩多過8日可以去埋雨崩個啲呀
騎劫完,樓主玩得開心啲,有朋友係大理開酒吧清吧來,大理古城 葉愉路 同 平等路既十字路口,得一間,左邊有間賣衫既,去到達小明朵可能會有酒飲,如果我朋友係度,佢有隻沙皮狗 柒下柒下 好易認。至於間酒吧乜名就唔知了,上次去仲裝修緊
你地去都係帶大背囊去?
定好似樓主咁帶喼

唔會帶喼啦,一個背囊搞掂方便好多
之前去麗江搵人帶我去燒槍.10人仔一粒子彈.幾正
之前都係大陸搭過夜火車
搭足24小時
但又冇乜野

嘈到仆街 完全訓唔到晏

可能你架車冇呢
不過啲大陸人都好早就醒
睇下樓主你醒唔醒訓
同埋見樓上好多話好污糟好迫,
我搭過兩次都好彩地冇遇過呢啲事
唯一真係頂唔順既係個廁所
臭到仆街都算
仲要個窿係細到沖唔到屎架!!
試過大大舊屎塞左係到
但又急到仆街 唯有對住佢屙
真係諗起都想死
之前都係大陸搭過夜火車
搭足24小時
但又冇乜野

嘈到仆街 完全訓唔到晏

可能你架車冇呢
不過啲大陸人都好早就醒
睇下樓主你醒唔醒訓
臭到仆街都算
試過大大舊屎塞左係到
真係諗起都想死

五點半 六點開始播歌,因為大理七點到 五點要叫醒人

我其實都係參考番之前我看雲南個post,但由於我得八日,所以會緊啲,我第一日到昆明,過夜火車到麗江,麗江住一晚,第二朝去瀘沽湖瞓一晚,瞓就翻麗江再直落搭巴士落香格里拉,香格里拉會住兩晚,再係香格里拉搭大巴落大理,大理都係住兩晚,之後通宵火車翻昆明再上機翻香港 如果你玩多過8日可以去埋雨崩個啲呀

樓主一定係lag機無訊號
之前都係大陸搭過夜火車
搭足24小時
但又冇乜野

嘈到仆街 完全訓唔到晏

可能你架車冇呢
不過啲大陸人都好早就醒
睇下樓主你醒唔醒訓
臭到仆街都算
試過大大舊屎塞左係到
真係諗起都想死

對住d屎,仲要刷牙真係頂唔順
小心一出火車就比人昆
利申:試過
小心一出火車就比人昆
利申:試過

詳情吖唔該
上年坐過
好似7個鐘到(?)唔記得了

送張前幾日坐22個鐘硬座
對面個大陸婆伸左隻腳過黎既圖俾你醒神下

拎碌鳩頂佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞