[KPOP] K-POP 2022討論區 (10)

1001 回覆
2 Like 29 Dislike
iu 太妍都係長做長有
IU音源+版權呢嚿超肥,尤其版權...佢啲歌成Q日響啲食店商店聽到,再計埋拆帳比例,真係肥到著唔落襪。

鳩估下佢收入同身家會幾好玩。籠統計,佢一年gross收入應該200-250億won。代言每隻好似8-10億won/年,佢手上宜家有15隻,當係8億一隻,全年就係120億;音源+版權上半年65億,當下半年音源少啲,拉埋全年100億左右;其他垃垃雜投資、拍戲嗰啲鳩屈當30億,咁就已經250億。Workshop運作當係入晒佢數一年20億,捐錢又20億,再扣38%稅,淨收入應該係130億左右。個人使費同家用當30億 (i.e.一個月2.5億,大約等如HKD1.6M,睇佢個款都未必使到咁多),咁計佢一年應該可以儲到100億,連續四五年係咁,淨肉儲埋未拎去投資煲大都已經400-500億won。唯一無得估就係佢屋企兩老做生意入唔入埋佢數。

可惜少少係2020到宜家都瘟疫開唔到con;以佢宜家地位開一轉con應該點都多20-30億won落袋 (當係2019年,本土加外地一共十幾場咁計)。

脷伸:基本都係鳩估,歡迎派膠/腐皮,唔好打頭...
房產嗰度IU應該真係少啲,砌埋應該都係200至250億 (新屋130+上一間屋30+workshop連地皮現值70+家人屋企好似20)。見佢會一砲過130億現金買新屋,估佢身家應該都係現金/證券呢啲高流動性嘅為主?
孝利做歌手都有錢過演員?
仆街了我中咗
唔係唔得,李孝利呢啲級數歌手solo嘅話,勤力出show、開con,加埋唔使再同團友分錢,可以fat fat。演員如果係電影嗰堆,一年只拍一兩套戲,就算大牌到宋康昊咁,片酬幾高都反而無大紅solo歌手搵咁多 (當一套勁到收10億won,拍一兩套就係得咁多;而且韓國電影片酬唔高,近年拍電視可能重好搵)。

電影片酬參考資料:https://kknews.cc/zh-hk/entertainment/kllqlb8.html
最低真係sunny咩?
金在中喺日本到底紅到咩地步可以搵咁多錢
其實重點都係睇代言
演員嗰班叫價普遍應該係高啲
全智賢孔劉咁一年廣告都150億 up
認同,代言好緊要。國民度夠高廣告代言多,就好似你講呢啲咁,一年搵多幾十億甚至過百億。
同埋同公司拆數方面演員應該待遇好啲
Idol 啲公司就算唔洗你揹債
頭七年份約一定計埋培養費用

至於 IU GD 呢啲我覺得應該分開黎睇
佢地代言外最搵錢應該係版權
Idol 音源分得少
但 IU GD 計埋製作人身份又唔同講法
Yup,演員分錢情況係好好多,印象中好似對分已經算係最最基本,普遍係演員大嚿公司細嚿。講真湊演員簡單好多,起碼無啲咩歌舞訓練studio設備乜乜叉叉使費,保母助手一兩個跟出跟入,至多加架車,就係咁大把,無咩地方可以再屈錢。

IU、GD呢啲又真係特例。版權分多咗詞曲製作嗰浸差好遠,尤其佢哋呢啲音源大戶,多咗嗰浸係以倍計,折返銀兩係以10億won計咁多過人。同埋IU又係特例中嘅特例:LOEN/Kakao直系 (sorta),個拆帳比例又再favourable過人,變成又肥多一浸。
唔係俾條賤種隊長踢走咗洗折墮到咁咩?
唔提佢個名以為佢已經收左山做少奶奶幾耐冇見過
SM 2022年仲封殺緊佢?
點解佢好似成日都出好多事
人紅是非多
咁bts又唔見有咁多
Defconn真係好正
幾時可以再開過檔Idol節目
mingyu有咩爭議 想G
YENA «Smiley»專輯銷量破十萬,第8個單碟銷量過十萬的Solo女歌手,加入太妍, IU, Jennie, Rosé, Lisa, Wendy, Joy 行列
BTS行程癲到唔得閒你搞咁多嘢
就算出事一定大把傻閪死忠死兜爛兜兜到冇咗件事
條片係私生飯呢埋喺衣櫃偷拍
https://twitter.com/mmoo_w/status/1501210464876912656?s=21
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞