[D6] 抗俄衛國64:WINTER ON FIRE/基輔空襲/山雨欲來風滿樓 / 俄軍轟炸平民

1001 回覆
19 Like 3 Dislike
收皮啦
動態兵役
油田唔係希特拉話攞咩 係D將軍覺得打左stalingrad就贏
應該唔會

做得副手,就係想有上位的一日、捱左咁耐就係想享受權力

一黎就㩒制 攬炒........ 斷估唔會掛
普京話開核 我諗佢手下應該造反
普京死老野死左緊係冇所謂
但係依家反佢拎權退兵
班有錢佬同有權既人仲可以係俄境做土皇帝
但係一玩核就預左攬炒
不過真係好難講
考慮咋
thx for sharing info.
呢D係最後部署兵力
出埋就冇
而且烏西幾乎未打過地面戰
果度又多志願兵同武器
就咁南下未必夠打
普京怕輸一定等埋遠東支援黎到先做野
https://t.me/realtimenewsbroadcasts/42511

2047 #俄羅斯 #烏克蘭 #全面入侵 #歐洲議會 #國際要聞
歐洲議會就俄羅斯全面入侵烏克蘭召開特別會議,以下為烏克蘭總統澤連斯基發言節錄:

今日早上,兩枚導彈擊中哈爾科夫(Kharkiv)的自由廣場,造成數十人傷亡。這就是自由的代價。

烏克蘭人正在為國家、為自由而戰。此刻,烏克蘭各大城市都被圍攻,但沒有人可以奪去烏克蘭人的自由。由今日起,烏克蘭每一個廣場都是自由廣場。

沒有人可以擊倒我們,因為我們強大,因為我們是烏克蘭人。

僅僅昨日,普京已奪去16個烏克蘭人的生命。但我們仍充滿決心、我們仍在奮戰,為自己的權利、自己的自由、自己的生命奮戰,此刻更要為生存而戰。

這些是我們最大的目標,但是我們亦為成為歐洲平等的一員而戰。我相信,烏克蘭人正顯示這一點,而有烏克蘭的歐盟亦將變得更強大。烏克蘭已證明自己可與歐盟成員國並肩,現在是歐盟證明會與烏克蘭同行、證明不會放棄烏克蘭的時侯。屆時,生命將戰勝死亡,光明將戰勝黑暗。

榮光歸於烏克蘭。

歐洲議會會議直播:https://www.youtube.com/watch?v=wxrCVUnhWsw
#European_Parliament
正面對抗一定冇
但現代戰爭嚟講有得鬥嘅
一開始諗住好容易擊敗烏克蘭 但錯估形勢
頭就洗濕咗 咪越搞越大
條仆街普京狗根本就黐撚咗
由頭由現在 中國 白俄依班契弟係無轉過態 政治係講一套做一套
老鼠頭巴打 支持你架
貓哭老鼠
麻煩好戲D啦 假到出汁
因為嗰陣嘅背景係冷戰後
資本主義同共產主義嘅鬥爭已經過去
嗰陣大家覺得自由主義大趨勢
點知
嗰陣之後仲有好多宗教種族戰爭
huntington發現雖然資本主義同全球化普及
但係價值觀好難改變
同埋當物質富裕大家就會開始用文化價值觀嚟填補心靈
加上全球化美國化會帶來好多文化衝突

所以佢估之後戰爭係基於文明唔同而唔係二戰冷戰呢啲鬥制度優越

就好似支那改革開放後開始諗中國夢
要復興中華民族
又提國恥

歐洲中東裔會發動聖戰咁
真係循環再用,噴翻黃藍色攪店,反正都係蘇聯制式
係 我都諗唔明
白俄-波蘭邊界已經有大量俄軍
但未郁過
導彈又唔打擊運輸站
俄佬奇鳩怪怪咁
契弟:你望下你搞成點 以後你先係契弟
其實唔會十日就收皮但會唔夠補給再俾大部隊多戰線推進,會變成拉鋸戰或者陣地戰.所以點解東線要守,因為十日之後未來一段時間可能都係咁上下地方拉鋸,你一輕易退縮就好難搶返條防線,而且會影響未來和談橫界.
今日又縮沙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞