極度後悔!千祈千祈千祈唔好打針!

845 回覆
2216 Like 308 Dislike
你英文唔好?
unvaccinated係未打針,定義好清楚
unvaccinated
partly vaccinated
fully vaccinated

vaccinated = 打左
unvaccinated = 未打
partly打左 = 1針
fully打左 = 2針

就係咁簡單
但其實我係跌斷腳而去醫院,咁係咪又計埋covid hospitalization,如果呢樣都係嘅話,個數都係會大咗

你係搞緊笑?
原來真係有人信政府谷針係為抗疫,為左疫苗通行證咋,再之後就信用系統
所以用科興,係捉緊一盤好大嘅棋
就係有好似你提及個分類"unvaccinated partly vaccinated fully vaccinated"

但係有啲人有段時間冇打,打1針,未打齊針,或者打咗當地not approved嘅疫苗都係計unvaccinated
例如:
//For the purposes of this guidance, individuals are considered:
not vaccinated if they have not completed any shots, have completed one of two shots in a vaccination series, have completed a vaccination series but not the 14-day waiting period, or have been vaccinated with a vaccine that is not WHO-approved. //
https://www.binghamton.edu/health/covid-19/vaccinations/vaccine-faq.html

CDC都好似曾經咁做,之後又再改definition
//Unvaccinated people refers to individuals of all ages, including children, that have not completed a vaccination series or received a single-dose vaccine."//
https://vets.nysvms.org/communities/community-home/digestviewer/viewthread?MessageKey=e6709afe-1c70-470f-ac80-a9add437ce70&CommunityKey=8e26d212-e328-49e7-8339-c135a47f4f42&tab=digestviewer

就係有呢個定義亂嘅問題囉
圖又冇乜9都冇
你話你個頭甩咗都得啦
樓主你應該打完針之後盡快去急症拎醫生紙證明你唔舒服到就死(自行演繹),之後再搵私家醫生寫紙比你豁免第二針
唔會有架啦
英國嗰邊好似統計上就係有出類似問題,就係唔知美國嗰邊點
https://www.youtube.com/watch?v=OM2VgBm9pTI
咁要計美國幾多打左兩針 比率係幾多先
打一針唔計咁個入院率高唔奇
仲可能打左針就叫你自我隔離算
打完兩枝bnt 都唔舒服左半年未好番
Take care
我而家都好擔心
我媽遲下打科興
佢又係三高加糖尿病加哮喘
醫畜話可以打得
佢同樣係6x
我完全唔知可以點做
就係上面張圖係by vaccination status
但就淨係得unvaccinated vs fully vaccinated兩條線,下面都淨係得2針 or 1針J&J fully vaccinated個定義
我暫時個推斷就係張圖係將淨係1針/未完成整個打針程序 都係計咗落unvaccinated度
聽講On9都會遺傳
7月到依加? you serious? 睇睇專科好喎

你唔驚成世都係咁?, btw 果個痛十分有幾多分?
#466答咗
係科興明明都會中心肌炎但佢被帶風向以為唔會呀
支那嘢都信
咁你解釋下點解有D人打完又心肌炎,甩頭髮, 心口痛 , 死撚左 .
扮叫人唔好打,又係推Bnt

富豪實際上打緊咩你都唔知啦
講都係講返普通人啦
說到不良反應(致死)的概率,在中國大陸,關於疫苗副作用的官方報導根本沒有(沒有報導就不存在,贏麻了),而微博、豆瓣上則是一大堆不良反應的人發帖求助,據他們說政府也沒有進行任何的調查、取證、救治、研究、善後工作,唯一做的就是快速刪貼。
7分, 都驚架
睇左專科,佢地都話睇唔出有咩問題
話我心理作用
叫我睇心理醫生,佢都痴撚線
我已經盡量唔去諗佢,但有時一痛,又會諗返起

永遠不打針

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞