極度後悔!千祈千祈千祈唔好打針!

845 回覆
2216 Like 308 Dislike
第一次出post,關於打針呢個問題有必要講幾句,因為呢個係最直接影響你嘅身體、健康同長遠嘅福祉,冇咗呢啲嘅話仲點同某政權鬥長命。

呢個post係對嗰啲仲未打針但又開始有啲猶豫不決又心思思想打科興嘅人士最有參考價值。

呢一年幾,來自家庭、同事、朋友同成個社會逼針嘅壓力,我相信唔少人都有同感。我都算堅持到呢一刻先打,事緣早兩日開始搞個咩疫苗通行證又話咩修改雇傭條例,雇主可以合法解僱因冇打針而無法上班嘅僱員。於是乎,奴性出晒嚟,開始淆底,終於決定兩日前喺私家診所度打第一針。

你肯定會問打咗邊隻,即使受到你哋嘅謾罵同嘲笑,我可以如實話俾你聽,我揀咗科興。而家我就係想同你地講,唔好好似我咁撚蠢,以為科興副作用低、咩滅活技術傳統啲,我打完嘅結果係:啲副作用勁到顛。

我2x歲,冇食煙無飲酒,好少病,呢兩年來直情冇病過,半年前做過body check所有指標正常;我亦都唔係啲咩反苗撚,流感針嗰啲我都有打,但係呢支針打完嘅感覺同以往所有疫苗都好唔同。上面嗰圖十分常見、常見同偶見嗰咋我中晒8成,而且啲副作用嚟得好快,你會感覺到,係講緊打完針之後嘅15分鐘開始嚟料,從未試過咁。依家最大嘅問題係:胸口不適。個心口keep住呢幾日都悶悶地,係悶唔係痛!仆街,呢世人都未試過咁。所有副作用嘅程度唔算話好嚴重,但就keep住一直有囉。

你地明唔明,一個本身乜事都冇嘅人打咗支針變咗乜事都有,好撚唔抵。

依家求神拜佛希望病徵都可以舒緩,唔好好似啲新聞咁話咩一個月後通波仔、兩個月後猝死、又貝爾面癱又心血管瘤又一堆後遺症⋯⋯而家極後悔,佢推咩政策都好,打死都唔會打第二支針。

的而且確身邊好多人打完都冇事,咁我恭喜你地先。但如果你而家仲未打針又開始有啲猶豫不決,咁我懇請你千祈唔好去博。

科興冇副作用,復必泰好危險?
https://lih.kg/2877839

上面個post幾有參考價值,個天點解要我打完之後先睇到…

我嘅建議係:有條件嘅,兩支針都唔好打,最多嚟緊呢幾個月冇得去實體商店,起居飲食都用online解決。歐洲都lift緊啲措施,我唔信香港會maintain成世。

真係捱唔住嘅,咁建議你打bnt。兩害取其輕。科興唔係冇副作用,我用親身經歷話俾你知係有!科興的確係用滅活,但係唔代表冇後遺症。

如果今日仲keep住唔舒服,我就去睇醫生。今時今日,谷針係top priority,我唔奢望醫生會比到啲咩專業建議,最驚死又死唔去,要食成世藥咋,唉……
識人真唔舒服唔打得針 諗住開醫生紙 點知醫生個個都拖佢要轉介武肺科 排左幾個月都未有消息有期
一早有人講左重去打,唔好生小朋友,一陣遺傳埋比下一代有心臟病就pk 樓主休息下先
打科興個腦已經係有問題
希望多啲呢類警世post
樓主可唔可以遮名show針卡同日期
記得遮好所有野唔好自爆廢事陣間又有人屌你pr
Take care千奇唔好打第二針
你自己一個有事就出勸世文
你覺得自己好有代表性?
苗撚?如果咁少數點解政府要封鎖副作用消息?
樓主你而家點
我之前都猶豫緊打唔打
而家睇埋你呢個post連科興都唔會含淚打
我好認同其他人所講,打唔打針係自己嘅事。
但係我而家真係好後悔……
你冇做錯,你救左好多人
樓主我希望你好得返無事
甩左個唔太影響身體健康但好撚破壞心理健康既一點

脫髮

甩左好撚多頭髮

依家完全失去信心同男人尊嚴

唔想出街唔想見人

Feel 到每一刻都比人笑光頭佬

有日比 frd 問

做乜日日都戴帽?唔通你光頭?

直接剃,唔驚俾人話
巴打你打左邊支?
介唔介意show對比相,幫下我地呢啲猶豫緊既人
多謝分享 一定唔會打
P牌推唔到
香港之所以迫針迫得咁PK,好大原因係因為好多人打左呢支效用太低嘅針,搞到做唔到群體保護,仲要密密咁打
我打一針復必泰夠係
左手針口附近同心口keep住酸痛
你BMI係咪好高?
冇嘅,不過零零聲聲有呢d,人哋質疑支針有副作用好正常啫,咁激動做乜。咁考量過自己唔適合打而唔再打純粹分享有乜問題?
唔好敢講,我要多謝你,多休息, 因為你冇嘢可以做所以唔好加大自己壓力 希望快啲過
打左咪又中群咩體姐
佢哋永遠未會話呢d case不值一提囉,明明個個人身體唔同,有人選擇唔打都要話人陰謀論,係咪迫針人士依家就係講乜都啱?反迫就乜都錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞