[22] 依個IG有好多簡單既食譜

396 回覆
271 Like 108 Dislike
屋企唔使我煮 不過見樓豬咁有心機幫你推下
唔識切野準備個啲點搞
多謝巴打支持
...
睇完 我覺得唔夠簡單 而且都唔夠新手
個market應該唔係畀我呢D手殘睇
大部份都無咩刀功要求
都係就咁切細切薄
其實切多幾次就OK
唔係咁簡單 仲要知有啲位唔要得
都係唔夠簡單 同 而且唔係新手睇
咁你依家已經有左基本知識,依D簡單食譜咪岩你用
https://www.youtube.com/watch?v=3_fES18KqaQ

星星師傅一月已出呢條片, 呀點解炸漿同個汁d 材料比例有九成似呢可?
認真講句,依啲家傳户曉嘅餸,網上面大把依啲食譜,個個都係差唔多
我都係將自己整過嘅野紀錄底,又唔係賺錢又無任何廣告,你追擊我有咩用

https://cook1cook.com/recipe/12147/amp

上面依個食譜就2015年出嘅,我建議你上去追擊返星星問佢做咩抄佢

利伸 星星師傅我有睇開
支持22!我覺得好簡單 成日睇
有無煮過先
好多平時都有煮開 所以覺得都新手friendly
佢無錯嘅,網上真係好多微波爐食譜,不過我屋企無
簡單嘢的話,睇老娘嘅劏房飯堂啦

粉葛赤小豆扁豆瘦肉湯
粉葛可以話係春天潮濕既時侯最佳既湯水,唔單止補氣止咳潤肺,仲有祛濕既功效。另外如果煲祛濕既湯水,盡量揀一啲比較清淡既食材同埋瘦少少既煲湯瘦肉,令到個湯出黎唔會太過油膩

材料
粉葛 半個
紅蘿蔔 1條
粟米 1條
瘦肉 500g
赤小豆 30g
扁豆 30g
蜜棗 2粒
水 2500ml

做法
1) 將瘦肉清洗乾淨,然後放入凍水,加2片薑片,開火煲熱水至滾起即可熄火。(飛水目的為左迫出豬肉既血腥及豬噪味)
2) 將赤小豆,扁豆,蜜棗用水浸最少15分鐘
3) 將粉葛,紅蘿蔔,粟米洗乾淨批皮,然後切段
4) 係煲入面放入2500ml水,然後將所有食材放晒入去,蓋上煲蓋
5) 用大火煲滾,滾約15分鐘後可以將火收細,用慢火煲約1.5小時
6) 最後可根據味道加適量既鹽去調味

肉碎玉子豆腐
今次介紹一個唔單止成本極底,仲要有營養,非常之岩送飯既一個簡單菜式。只要簡單既中式基本調味,就可以煮到一個大人同細佬仔都岩既餸菜,就算拎黎帶飯都非常適合

材料
豬絞肉 300g
玉子豆腐 2條
蒜頭 2瓣
蔥花 適量

調味料
醬油 1湯匙
蠔油 1湯匙
糖 1茶匙
胡椒粉 適量

做法
1) 蒜頭切蓉,蔥切成蔥花備用;玉子豆腐切成約3CM厚度
2) 將玉子豆腐既兩面沾上一層薄薄既麵粉
3) 中火加入1湯匙油,然後放入玉子豆腐,慢慢煎至兩面微微金黃後拎起
4) 用返同一隻鑊,再加入1湯匙油,然後放入豬絞肉
5) 加入適量既鹽同黑椒,慢慢煎3-5分鐘直至表面微微金黃
6) 加入蒜蓉,蔥白同豬肉碎炒勻
7) 將所有調味料加入,再加入半碗水,轉大火炒勻
8) 放入煎好既玉子豆腐,再略煮1-2分鐘至醬汁收杰身即可
我都有睇老娘
我深黃
所以del ig
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞